Ev kiralamalarında ve satışında yeni dönem! Şartlar değişti!

Konut satışlarında ve kiralamasında önemli değişiklikler yürürlüğe girecek. Yönetmelik değişikliği için uzun zamandır kapsamlı olarak çalışmalar yürütülmekteydi. Bu kapsamda 31 Ağustos tarihinde yönetmelik uygulaması başlanacak. Peki ev satışında ve kiralamasında ne gibi değişiklikler yapılacak? Gayrimenkul alacaklar ve satışı yapacakları yakından ilgilendiren önemli değişiklerin detaylarını haberimizde aktarıyoruz.

Emlak işletmelerinin taşınmaz mal satışlarında gerekli olan yetki belgelerinin için tanınan süre 31 Ağustos 2020 tarihinde sona erecek. Yetki belgesi zorunluluğu olacak ve herkes internet sitelerinden satış ve kiralama için İlan giremeyecek. Tapudan işlem yapamayacakları açıklandı. Bu çok önemli düzenlemenin detayları şu şekilde olacak. Emlakçılık yapacaklar için mezuniyet ve staj şartı bulunacak. Emlak yapacaklar kayıt dışı yaklaşık 500 bin kişi sistem dışında bırakılacak.

Emlakçılık işi yapabilmek için belge almak zorunluluğu olacak. Eğer belgesi şartını yerine getirmeden yapanlara ilk etapta 10.000 TL ceza ödeyecekler. Bu oran 10 kata kadar çıkartılacak. Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yaptığı açıklamalarda elinde yetki belgesine ilişkin net başvurusu yapan kişi sayısı belli olmadığını, fakat emlakçı sayısının 13 bin olduğu, bu rakamın üçte birine yani 5-10 bin kişinin elinde yetki belgesi olduğunu. Emlak İşletmesi yapacak kişilerin yetki belgesi almadan bu işi yapamayacakları ifade edildi.

EMLAKÇIKLIK YAPACAKLARDAN İSTENİLECEK ŞARTLAR;

Emlak ofislerinin metrekaresi 20 metrekare şartı arayacak. Ruhsat almak zorunda olacaklar. Bu kişilerin belediyeden alınanacak ruhsatlar üzerindeki yetkisinin yetkilisini ismi yazılı olacak. Meznuiyet şartında lise mezunlarının 12, üniversite mezunu 8 ay, SGK olarak çalışmış olmaları 100 saat eğitim almış olmaları ve mesleki yeterlilik sınavına katılarak bu sınavdan başarılı olmaları zorunlu olacak.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim