Sosyal güvencesi bulunan kadınlara yönelik olarak TBMM'ye bir yasa tasarısı sunuldu. Buna göre herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ve emekli olmak isteyen ev hanımları bu düzenleme sonrasında borçlanarak emekliliğine kavuşacak. Bu konuda belirlenen tutarda makul düzeyde olacak. Bu konudaki gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Annelere yapılacak destek ve ödemelerden bir tanesi doğum parasıdır. 2020 yılında sosyal güvenlik kurumları tarafından yapılan ödemeler ilk olarak 2015 tarihinde başlandı. Birinci çocuk için 300, ikinci 400 ve üçüncü bebeği olan annelere ise bir defalık 600 Tl ödeme yapılıyor. Bu ödemelere başvurular için SGK Müdürlüklerine başvuru yapılabilecek.

ANNELERE DEVLET DESTEĞİ

İŞKUR'un sunduğu hizmetlerden bir tanesi de yeni meslek edinmek isteyen annelere yönelik. Buna göre herhangi bir işte çalışmayan ev hanımları işkur iş başı programları sayesinde hem bir iş ööğreniyor. Öğrendikleri iş ile meslek sahibi oluyor. Öğrenirken de cep harçlığı olarak bir ödeme alıyor. 2020 yılında iş başı eğitim programı ödemesi 77 Tl olarak belirlendi.

İş hayatındaki annelere sağlanan kolaylıklardan bir tanesi emzirme izni. Bağkurlu olan anneler için emzirme ödeneği veriliyor. SSK lı çalışan anneler için bebeğini emzirme dönemlerinde yarım gün çalışma imkanları sunulması gerekmekte.

Geçtiğimiz aylarda açıklanan kreş yardımında ise çalışan annelere bazı illerde kreş yardım desteği sunuluyor. Kurumsal çocuk projesinden yararlanmak isteyen anneler için 10 bin kişilik kota belirlendi. Buna göre sosyal yardım çerçevesinde annelere yapılacak desteklerin ve yardımların detaylarını aktarmaya devam edeceğiz.

İŞİN OLSA