Uzun zamandan beri Türkiye’de ev hanımlarının emekli olması konusunda çalışmalar ve düzenlemeler yapılıyor. Bu kapsamda ev hanımlarına emeklilik için önümüzdeki günlerde getirilecek düzenleme sonrasında emekli olma yollarının açılması bekliyor.

Yeni düzenleme ile ev hanımları emekli olacak!

Ev hanımlarının emekliliği ile ilgili üzerinde durulan en önemli nokta, 25 yıllık evlilik süresinin doldurulması. 25 yıl boyunca evliliğine devam eden kadınlara yönelik yapılacak düzenleme emekliliğin önünü açacak. İsteğe bağlı sigorta için prim ücretinin ise 847 TL olması bekleniyor. Emekli olmak isteyenler için isteğe bağlı prim ödemelerinin yapılması gerekiyor. İsteyen tüm ev hanımları için yapılabilecek olan bu işlemlerde 25 yıllık evlilik süreci dışında herhangi bir kriter bulunmuyor. Evlilik süresi ise evlilik cüzdanında yer alan tarihe göre hesaplanıyor. Bu nedenle resmi olarak eşler hangi tarihte nikah kıydıysa, o tarih itibariyle 25 yıllık sürenin takip edilmesi gerekiyor.

Prim ödemelerinin tarihleri ve net tutarları ile ilgili detaylar ise düzenleme sonrasında SGK tarafından yapılacak çalışma ile belli olacak. Kamuoyunda 25 yıllık prim ödemesi gerekiyor gibi bir algı oluşmuş olsa da bu gerçeği yansıtmıyor. Bu süre SGK tarafından belirlenecek. Bu şartlar sağladığında ise ev hanımları emekli olarak, emekli maaşı almaya başlayabilecek.