Ülkemizde bağkur, ssk ve emekli sandığı gibi emeklilik sistemlerinde belirli pirim ödemesi ve yaş şartını sağlanması ile emeklilik mümkün olabiliyor. İş hayatına girmeyen ev kadınlarının emekli olabilme hayali için kanun değişikliği gerekmektedir. 2019 yılının son günlerine damga vuran gelişmeye göre borçlanma ile ev hanımları hayallerine kavuşabilecek. Tasarı TBMM'ye sunuldu.

20 YIL EVLİ KALAN EV HANIMLARI YARARLANACAK!

en son düzenleme sonrası çalışan kadınlar için 7 bin 200 gün ile 20 yıl çalışmış olmak ve yaş şartlarını taşıyor olmak gerekmektedir. Çalışma imkanı olmayan ev kadınları için yeni kanun teklfi 6 Ocak 2020 tarihinde TBMM Komisyonuna sunuldu. Yasa teklifinin yürürlüğe girmesi durumunda hangi şartlarda emekli olunacağı belli oldu. 1995 yılı ve öncesinde evlenen bayanlar yararlanabilecekler. Yaş şartında ise 1970 yılı ve sonrası doğanlar emekli olabilecek.

DAHA MAKUL BİR BORÇLANMA BELİRLENECEK;

Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu TBM - Başkanı Ali Duman yaptığı değerlendirmelerde; ülkemizde bayanlar için iki farklı borçlanma türü bulunduğu ifade etti. Bu borçlanmalardan bir tanesi analık borçlanması ise diğeri ise yurt dışı borçlanmasıdır. 2020 yılında yurt dışı borçlanması için belirlenen tutar 44,14 Tl, analık borçlanması olarak belirlenen tutar 31,39 Tl olarak ifade edildi. Toplam borçlanma hesaplandığında adaların en az 226 bin ödeme yapılması gerekmektedir. Sunulan kanun teklifinde ise ev hanımlarının borçlanması için daha uygun bir tutar belirlenerek çok kişinin yararlanılma imkanı olacak. Peki bu borçlanma tutarı ne olacak? Bu sorunun cevabı belli olduğunda aktaracağız.

İŞİN OLSA