Son günlerde iyiden iyiye artan et fiyatlarını düşürmek için gümrükten girecek olan ithal etler için vergi artık alınmayacak.Artık kilosu 40 TL'yi geçen et fiyatlarında düşüş bekleniyor.

 

Kasapta satılan dana kıyma ve kuşbaşının 40 liranın üzerine çıkmasıyla birlikte fiyatlara müdahale etmek için AB ülkelerinden donmuş karkas et ithalatına başlayan ve kendi mağazalarında yüzde 5 indirime giden Et ve Süt Kurumu (ESK) için dün de gümrük vergileri sıfırlandı. Kilosu 25 lira olan karkas eti kamu kurumları, askeriye ve sanayiciye 21.5 liraya satacağını ilan eden kurum, vergi indirimi sonrası 12-14 liraya mal edeceği ette kilo başına 7-9 lira kâr edecek. Bu şekilde 25 liraya et satarken ettiği zararı da kapatacak. 


ÖZEL SEKTÖRE İTHALAT YOK 

ESK'dan indirimli et alacak kurumlar gümrük vergisinin sıfırlanmasını desteklerken kararın özel sektöre katkı sağlamayacağını da belirtiyor. Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Sedat Zincirkıran, "Devlet kendi alacağı et için gümrük vergisini sıfırladı. Bu karardan önce bize vereceği karkas et fiyatını 21.5 lira olarak ilan etmişti. Gümrük vergisini sıfırlayarak yurtdışından alacağı etin maliyetini de düşürdü" dedi. Bunun doğru bir hamle olduğunu ifade eden Zincirkıran, "Piyasaya 12-14 liradan et verirse üreticinin belini kırar. Piyasanın dengelenmesi açısından fiyatı 21.5 lira olarak belirlemesi de doğru bir karar" diye konuştu. Etçii markasının sahibi Emin Arslan ise vergi indirimiyle birlikte, AB ülkelerinden gelecek ithal etin maliyetinde kilo başında 50 centlik bir düşüş olacağını söyledi. Arslan, "Besilik danada fonun sıfırlanması çok önemliydi. Türkiye'de sütçü ırktan et elde ettiğimiz için zorlanıyorduk. Bu hamleyle besi yapacak çiftçinin maliyeti de düşecek. Gelen etleri sanayici de donuk olarak kullanacak" ifadelerini kullandı. 

 

GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR 

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç ise, son dönemde döviz kurlarındaki yükselişin maliyetlerine en az yüzde 30 yansıdığını belirterek, "Kurların yükselmesinin ardından bu kararın alınması bir anlam ifade etmiyor. Yerinde ancak geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

 

AB'DEN İTHAL EDİLECEK

Resmi Gazete'de dün yayımlanan AB Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı'na göre, AB menşeli, sığır damızlıklar, bufalo damızlıklar ve evcil türleri hariç canlı büyükbaş hayvan ve diğer kemikli parça etlerin ithalatında gümrük vergisi bu yıl için sıfır olarak belirlendi. ESK'nın 2 bin 260 tonluk besilik materyal ithalatında uygulamakta olduğu yüzde sıfır vergi de devam edecek. ESK'ya ayrılan toplam 19 bin 100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının, 5 bin tonuna yüzde 30 gümrük vergisi, kalan 14 bin 100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile ESK, AB ülkelerinden yüzde sıfır vergi ile karkas et ithal edebilecek. 

Sabah

Editör: TE Bilisim