Cumhurbşakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan müjdeli açıklama da esnaflara ayda 1.000 TL'ye kadar olmak üzere hibe karşılıksız kredi ödeme desteği verileceği söylendi. Peki hangi esnaflar yararlanabilecek, başvurular nasıl yapılacak duyuruldu mu? Buna göre başvuruların nasıl yapılacağına yönelik net bilgi şu anda yok ancak gelen bilgilere göre ;

Güncelleme 1: Türkiye geneli esnaflara verilmek üzere 5 milyar TL civarı ödenek ayrıldığı ve korna virüsünden etkilenen esnaflara hibe olmak üzere 1.000 TL'ye kadar kira yardımının yapılacağı belirtildi.

Güncelleme 2: Büyükşehirlerde 750 TL diğer şehirlerde ise 500 TL kira yardımının verilecek. Doğrudan virüsten etkilenen esnafa 1.000 TL verilecek.

Güncelleme 3: Korona virüsü sebebi ile doğrudan etkilenen esnaf 1 milyon 239 bin 432 kişiye ayda 1.000 TL olmak üzere kira yardımı ve yine iş yeri kira olan diğer işletmelere ise büyükşehirlerde 750 TL, diğer şehirlerde 500 TL kira yardımının verileceği belirtildi.

Başvuruların şu an için nasıl yapılacağı duyurulmadı. Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM'de şu anda plan ve bütçe görüşmeleri devam etmektedir. Tüm görüşmeler sona erdikten sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı ya da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından esnaflara verilmek üzere 5 milyar TL'lik bütçenin ayrılması ve başvuranlar için bu ödemelerin dağıtılması bekleniyor. Türkiye geneli korona virüsü sebebi ile 500 bin civarı işletmenin mağdur olduğu belirtilmektedir. Yüksek ihtimal ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının e-devlet portalı üzerinden esnaf destek, esnaf kira yardımı gibi bir hizmetini açması ve mağdur olan esnafların buradan müracaat etmesi gelen müracaatlara göre uygun olan kişilere kira yardımlarının yapılması beklenmektedir.

Editör: TE Bilisim