Hem korona virüs hem de ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda borçlarını ödeyemeyen esnaf ve sanayiciler için Ak Parti’li vekiller tarafından hazırlanan borç yapılandırma teklifi için gözler hükümete çevrilmiş bulunuyor. Buna göre esnaf, sanayici ve ihracatçının borçlarını yapılandırması mümkün olacak. İlgili düzenlemeye ilişkin talepler ve detaylar ise haberin devamında yer alıyor.

Salgın Sebebi ile Borç Yükü Arttı

Ak Parti tarafından hazırlanan teklif çerçevesinde geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen toplantıda özellikle korona virüs salgını sebebi ile daha önce başvurulan yapılandırma yükümlülüklerinin de yerine getirilemediği ifade edilmiş olup bu kapsamda yeni bir düzenleme yapılmasının doğru olacağı ifade edildi.

Özellikle salgının birçok sektörde esnaf ve sanayi çalışanlarını ekonomik olarak olumsuz etkilendiği, olumsuz etkilenen sektörlere yönelik birçok destek ve borç erteleme uygulamasını ardından ise yeni ek bir düzenleme ile vergi ve prim yapılandırması talep edilmişti. Bu talep geçtiğimiz günlerde Ak Parti toplantısında ele alındı ve AK Parti milletvekilleri tarafından parti yönetiminin de gündemine taşındı. Çeşitli düzenlemelerin yer aldığı bu talepler yakın zamanda hükümete iletilecek.

Düzenleme Ne Zaman Uygulanacak

Korona virüs salgınının Türkiye’de görülmesinin ardından daha sonra ilk olarak nisan-haziran dönemine ait vergi ve sigorta primlerinin ödemesinin 1 Ekim’e ertelenmesi kararı alınmıştı. Bu noktada salgının etkisini halen sürdürmesi dolayısı ile birçok sektör temsilcisi 2020’ye ait vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırmasını, gecikme faizleri ile ilgili düzenlenmesini talep etmişti. Bu borçların 2020 başına ertelenmesi gibi bir talep de hükümet gündemine taşınacak.

Bu düzenleme başta küçük esnaf olmak üzere birçok sanayi ve ihracat kesiminin devlete olan SGK primi ve vergi borçları ertelemesi mümkün olacak. Bu durum da bu kesim üzerinde oluşan borç yükünün azaltılması açısından önemli kabul ediliyor. İlgili toplantıda belli kesimlere verilen salgın desteklerinin berberler, servisçiler, okullardaki kantinleri işletenler ve kıraathanelere de verilmesi gerektiğini talep edildi. Hali hazırda ilgili düzenlemenin değerlendirme aşamasında olduğu kaydedilirken ilerleyen günlerde taleplerin ve resmi bir teklifin hükümete iletilmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim