Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı son açıklamalara göre 13 milyon civarındaki vatandaşa bayram ikramiyesi ödemesi yapılacağı ifade edildi. Bu ödemelerden kimlerin faydalanacağının ve 2021 yılı Ramazan ayında ikramiye ödemelerinde herhangi bir artış olup olmayacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Bildiği gibi ilk olarak 2018 yılında başlatılan destek ödemesinin Ramazan ile Kurban bayramlarını kapsayacağı şekilde bir düzenleme yapıldı. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında hesapları yatırılan tutarlarda herhangi bir enflasyon artışı gerçekleştirilemedi. Özellikle muhalefetin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sunduğu önergeler arasında enflasyon oranında artışın gerçekleştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. 2021 yılı için ödeme tutarının Bin Tl'mi olacağı yoksa enflasyon artışı yapılıp yapılmayacağı konusunda bir resmi açıklama bekleniyor.

Engellilere bayram ikramiyesi verilecek mi?

İkramiye ödemeleri dul ve yetim aylığı alanlar emekliler olmak üzere toplam 13 milyonu yakın vatandaşı kapsayacak. Fakat dar gelirli engelli vatandaşlarımızın ödeme kapsamında olmaması özellikle pandemi döneminde derin üzüntüye neden olmuştur. Bu konuda atılan adımlar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 5378 sayılı engelliler hakkındaki kanun değişikli teklifidir. Eklenecek bir ek madde teklifiyle engelli bireylere Ramazan Bayramı ile Kurban bayramında net asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılmasına, bu ödemelerin için başvuru şartlarında; Engelli kimlik kartına sahip olmak ya da tam teşekküllü devlet hastanelerinden en az %40 üzeri sağlık raporuna sahip olmak gerektiği ifade edildi. Ayrıca bu ödemelerinden herhangi bir kesinti, haciz işlem yapılmaması gerektiği kanun teklifinde sıralandı.

Evde Bakım Maaşı alanlara ramazan bayramı ikramiyesi ödenecek mi?

Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da öngürülenlerden bir tanesi olan enflasyon artışı ne kadar yapılması bekleniyor? Yıllık enflasyon oranında yüzde 16,19 oranında bir artış baz alındığında ikramiye ödemesi artışının 162 TL olması bekleniyor.

Ödeme tarihleri belli oldu mu? Mayıs ayının ilk haftasından itibaren ödemeler hesapları yatırmaya başlanması bekleniyor. Bu konuda vatandaşların Alo 170 hattından daha detaylı bilgi alabilmeleri mümkün olacaktır.

Kimlere ödeme yapılacak?

Sosyal Güvenlik Kurumunun yaptığı açıklamalara göre aşağıdaki sıralı olan hak sahiplerine ödeme yapılacaktır. Ayrıca vefat nedeniyle ödeme alacakların hisseleri oranında hesaplarına ikramiye yatırılacak. Örnek olarak eş vefatı nedeniyle %50 hisse sahibi olan 500 TL, hisse oranı %25 olan ise 250 lira ödeme gerçekleştirilecektir.

  • Emeklililer,
  • Ölüm aylığı alanlar,
  • şehit yakınları ile gaziler,
  • Geçici köy korucuları, 
  • Harp malullüğü aylığı alan erler erbaşlar, 
  • Şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular,
  • Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri,
  • Terörden zarar görmesi nedeniyle aylığa bağlanan siviller ve hayatını kaybeden hak sahipleri ödeme alabilecektir.

Banka sandığından emekli olanlar 400 bin kişi var!

Ayrıca banka ya da sigorta gibi özel sandıklardan emeklilik hak sahibi olanların Bayram ikramiyesini alamamaları neden ile sosyal medya üzerinden çok sayıda mesaj yazmaktadırlar. Bu vatandaşların sayısı ortalama 400 bin civarında olduğu ifade ediliyor. Emeklilere yapılacak ödemeler kapsamında olmadığından geçtiğimiz dönemlerde banka sandıkları 1000 TL vatandaşlara ödeme gerçekleştirmişti. Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olma şartı arandığından bu vatandaşların kapsam içine alınabilmeleri için yasal düzenleme yapılması gerekmektedir. 

Ramazan bayramı ikramiyesi hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Ödeme tarihilerini anında öğrenmek için mobil uygulamamızı indirebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim