Ülkemizde bilindiği üzere engelli vatandaşlara yönelik pozitif ayrımcılıklar yapılmaya devam ediyor. Kamuya engelliler için kura ile atamalar yapıldığı gibi yine engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için bir çok üründe devlet özel tüketim vergisi ÖTV almamakta ve bir çok şeyi engelli vatandaşlara çok uygun fiyata sağlamaktadır. Örneğin engelli bir vatandaş sıfır araba almak istediğinde özel tüketim vergisi ÖTV ödemeyerek çok uygun fiyata araç satın alabilmektedir. Bu peki bu araç alımı nasıl yapılıyor, şartları nelerdir?

ENGELLİ RAPORU OLMASI YETERLİDİR

Engelli araç alabilmek için vatandaşın yüzde 40 ile üzerinde olmak koşulu ile engelli raporunun olması gerekmektedir. Bu raporu olan kişiler galerilere, servislere ya da bayilere giderek engelli araç almak istediğini belirttikten sonra ona özel araçları görebilir, özel yapım araçları görebilir ve galerinin yönlendirmesi sonucunda sıfır aracı özel tüketim vergisi ÖTV indirimi üzerinden çok uygun fiyata araç alabilir. Engelli vatandaşın ikinci bir araç daha alması için 5 senede beklemesi gerekiyor. 5 sene içerisinde bir adet daha araç almak istiyorsanız bu sefer devlet tarafından sunulan indirim sunulmamaktadır.

ENGELLİ ARAÇ SATIŞI NASIL YAPILIR?

Engelli vatandaşların araç satışında önemli bir düzenleme yapıldı. Öyle ki artık engelli vatandaşlar araçlarını normal kişilere satamamaktadır. En az 5 yıl aracı kullandıktan sonra yine yüzde 40 ve üzerinde engeli bulunan bir vatandaşa aracı satabilir. Yüzde 40 ve üzerinde engeli olmayan vatandaşa engelli aracını satamamaktadır. Bu şekilde bu konuyu ticarete alım - satıma döken kişilerin önü kapatılmış oldu.

Editör: TE Bilisim