Enflasyonu Don Vurdu!

Don tehlikesinin 2 gün daha devam edeceği meteoroloji tarafından açıklandı. Türkiye son birkaç gündür kar ve yağmurun etkisi altına girdi. Bir çok ürün de bu durumdan etkilendi. Geçtiğimiz yıl 30 Mart gecesi yaşanan don olayı nedeni ile çiftçiler özellikle kayısı ve fındık üretiminde büyük sorunlar yaşamıştı. Bu yıl ise daha kötü bir senaryo çiftçileri bekliyor. Gıda fiyatları enflasyonun yükselmesinde en önemli etken olarak görülüyor. Ancak bu don olayları nedeni ile enflasyonun daha da yükselmesi kaçınılmaz bir hal alıyor.

Türkiye’nin dört bir yanı geçtiğimiz haftadan itibaren olumsuz hava koşullarının etkisi altına girdi. Bu durumdan en çok da Ege bölgesi etkilendi. Ege Bölgesi’nde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeni ile badem, ceviz, erik ve üzüm gibi ürünler büyük zarar gördü. Konu hakkında görüş belirten Türkiye Ziraatciler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin kayıpların yüzde 50’yi bulduğunu dile getirdi. Yetkin açıklamasında İç Anadolu bölgesindeki ürünlerin hemen hemen tamamının dondan etkilendiğini de sözlerine ekledi. Yetkin, bundan sonrasında Eskişehir ve Bolu’da da tarla bitkilerinde kayıplar olması beklendiğini sözlerine ekledi. Kayısı üreticilerinin de bu yıl zorlu bir yıl geçireceklerini belirten Yetkin, Geçen yıl büyük bir rekolte kaybı yaşandığını ve bu yıl ise durumun daha da kötü olduğunu anlattı. Bu sene daha çok zam yapılması da beklentiler arasında yerini aldı.

 

Üreticiler de bu durumdan bir hayli endişeli. Geçen yıl yaşanan felaketlerin ardından üreticileri bu yılın da korkusu sarmaya başladı. Fındık üreticilerinin beklentisi bu yıl yine içlerinde kaldı. Normal şartlarda fındıkların mart ayında çiçek açması gerekirken, hala don tehlikesini yaşadıklarını belirten üreticiler, bir hayli tedirgin oldu. Üreticiler, şu anda fındık fiyatlarının 17 lira seviyesinde olduğunu ancak don olaylarının devam etmesi durumunda fiyatların daha da artacağını dile getirdi. Ürün fiyatları sadece iklimsel koşullara da bağlı değil. Örneğin tarlada 2 lira olan patates tezgahlara geldiğinde 5 liraya kadar çıkabiliyor.