Özellikle az bilinen bir gelişme olarak Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile emlak vergisine bağlı olarak vergiden muaf olanların, ödedikleri vergileri geri alması mümkün olabilmektedir. Bu noktada emlak vergisi ödemelerinde yeteri kadar bilgiye sahip olmayan vatandaşların, halen vergi ödedikleri bilinmekte olup 5 yıl zaman aşımına uğramadan ödedikleri bu vergileri geri almaları mümkün olabiliyor. Peki kimler gelir vergisinden muaf, ödenilen fazla vergi nasıl geri alınır, nereye başvuru yapmak gerekir, işte detaylar.
Emlak Vergisi Muafiyeti
Emlak vergisi ödemesinden muaf olanlar; adına kayıtlı olan taşınmazın brüt alanının 200 metrekareden küçük olması ve kişinin adına başka herhangi bir taşınmazın kayıtlı olmaması, SGK’dan alınan maaş dışında başa bir maaşı olmayan emekliler, engelliler, şehit ve gazi yakınları emlak vergisinden muaf olmakla birlikte aynı zamanda işi olmayan kişiler ile ev hanımları da emlak verisi ödememektedir.
İade Nasıl Alınır?
İlgili gruba giren vatandaşlar 5 yıl eğriye dönük olarak ödedikleri emlak vergilerini geri alabilmektedir. Bu noktada kişilerin mağduriyetlerini gidermek adına ödedikleri bu vergileri geri almaları için ise belirlenen süre olan 5 yıl içerisinde başvurularını iletmesi halinde vergi iadesi gerçekleştiriliyor. İlgili başvurular ise verginin ödenmiş olduğu belediyelere yapılmaktadır. Kişilerin yanlarında mutlaka kimlikleri ve başvuru dilekçeleri olması gereklidir.
Geri Ödeme Dilekçesi
Tarih : ..../.../....
.........................BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.
- Hiçbir gelirim bulunmamaktadır.
-Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.
- Bu meskenimi muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.
Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.
ADRES:
MÜKELLEF
Adı ve Soyadı
(İmza)
GAYRİMENKULÜN:
Bina Vergisi Sicil No:...............................
Belediyenin Adı :........................
Mahallesi :.......................
Cadde ve Sokağı :.................
No: :.............
Pafta No:
Ada No:
Parsel No:
........................
EKLER
1) Vergi mükellefiyetinin bulunmadığına dair belge.
2) T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinden alınan ve aktif sigortalı olmadığını gösterir belge.
Paramızı geri alalım o zamn bu zor zamnlarda iyi oldu bu....