Son zamanlarda sıklıkla gündemde yer alan konulardan biri de emekliye zam olmakla birlikte özellikle hükümetin son yıllarda emeklilere yaptığı iyileştirmeler ele alındığında yeni bir düzenlemenin geleceği konuşuluyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için eşit zam formülü olarak ifade edilen bu uygulamanın hayata geçirilmesi konuşuluyor. Peki eşit zam ne demek, işte konuya ilişkin gündemde yer alan son dakika bilgileri ile merak edilenler.

Eşit Zam Uygulaması

Hali hazırda memurların ve memur emeklilerinin zamları toplu sözleşme ile belirlenmekte olup SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ise her ay ocak ve temmuz ayı olmak üzere enflasyon oranı kadar zam alıyor. Bu durumda birçok SSK ve BAĞ-KUR emeklisi de memur emeklileri ile aynı zam oranını almak istediklerini dile getiriyor. Bu talebin karşılık görmesi durumunda SSK ve BAĞ-KUR emeklileri de toplu sözleşme kapsamında zam alacak, aynı şekilde belirlenen zam oranları sayesinde düşük maaşlarda iyileştirme yaşanacak ve zam oranı da önceden bilinmiş olacak, enflasyona bağlılık kalkacak.

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri tarafından gündeme getirilen bu talebin ise nasıl karşılık bulacağı ise şimdilik belirsiz.

Zamlar Ocak Ayında

2021 yılına yaklaşırken milyonlarca emeklinin gözü kulağı açıklanan enflasyon oranlarında. 6 aylı enflasyon oranının belli olması ile emekliler yeni yıla zamlı maaşları ile girecek. Temmuz’da yüzde 5,75 oranında zam alan memur emeklileri, hakem kurulunun kabulü ile yüzde 3 zam alacak, bunun yanı sıra 6 aylık enflasyon oranı yüzde 4’ü aşarsa fark da maaşlara yansıtılacak.

6 Aylık Enflasyon Tahmini Açıklandı

Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon beklenti anketine göre 6 aylık enflasyon yüzde 4,79 olarak tahmin edilmişti. Buna göre açıklanan rakamlar çerçevesinde bir enflasyon oranı oluşması durumunda SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 4,79 memur emeklileri ise yüzde 3 + oluşan yüzde 0,79’luk enflasyon farkı kadar zam alacak.

Yine enflasyon oranının bu rakamlar dahilinde gerçekleşmesi durumunda ise en düşük memurmaaşı 3 bin 719, memur emeklisi maaşı da 2 bin 921 TL’ye çıkacak.

Editör: TE Bilisim