Milyonlarca emeklinin merakla beklediği temmuz zammı yaklaşıyor. 2020 yılına ilişkin ocak ayında alınan zamların yanı sıra bu yıl ikinci yarısında da emekli maaşlarına 6 aylık enflasyon oranına göre zam yapılacak. Özellikle yılın ilk yarısındaki enflasyon oranı dikkate alındığında en çok merak edilen konulardan biri de ne kadar oran bir zam yapılacağı oldu. TÜİK tarafından şu ana kadar açıklanan enflasyon oranı toplamı 4,41 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bundan sonra açıklanacak olan oranın ise zam oranına etkisi büyük olacak.

Fark Göründü Mü?

Ekonomistler tarafından beklenti anketine göre mayıs ayı için enflasyon oranının yüzde 0,76, haziran ayı için ise yüzde 0,45 olarak tahmin edilmesi ile birlikte ilk 6 aylık enflasyon oranı toplamda yüzde 4,41 olarak gerçekleşmiş olacak. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 4,401 zam alırken, memurların ve memur emeklilerinin artışı ise yüzde 0,41 enflasyon farkıyla yüzde 4,41 olacak. Açıklanan enflasyon oranlarının beklenen oran da gerçekleşmesi durumunda ise ek ödeme dahil en düşük maaş BAĞ-KUR esnaf emeklilerinde bin 784 lira 11 kuruştan bin 862 TL’ye çıkacak. Emekliler için ise kesin oran 3 Temmuz’da belli olacak ve aynı ay içerisinde de zamlı maaşlarını alacaklar.

Memura Fark Çıkmayabilir

TÜİK tarafından açıklanacak olan mayıs ve enflasyon ayı oranı sonrasında memurların temmuzda enflasyon farkı alıp almayacağı açıklanacak. Buna göre 6 aylık enflasyon oranının yüzde 5’i aşması durumunda fark ödemesi yapılacak olup şu ana kadar açıklanan 4 aylık enflasyon oranına göre 3,12 olarak belirlendi. Bunda sonra açıklanacak olan iki aylık enflasyon oranının yüzde 1 fark için toplamda 1,88’i geçmesi gerekiyor. Beklenti anketlerine göre ikinci yarıda memura enflasyon farkı çıkmayabilir.

Editör: TE Bilisim