2020 yılında itibaren birçok emeklinin merakla beklediği promosyon ödemelerinde geçtiğimiz ya SGK ve Bankalar Birliği anlaşmış ve bu kapsamda bankalar, müşteri çekebilmek için kesenin ağzını açmış ve birçok kampanya ve fırsat ile yüksek promosyon ödemesi yapacaklarını duyurmuşlardır. Bu kapsamda vefat eden emeklilerin de hak sahibi yakınları promosyon ödemesi hakkından yararlanabilmekte olup dul ve yetimlere de hisseleri oranında ödeme yapılabilmektedir. İşte hisselere göre promosyon ödemesi ve diğer detaylar.

Ne Kadar Ödeme Yapılıyor?

Emekliliğin vefat eden karısı ve çocuklarına hisseleri oranında promosyon ödemesi yapılmakta olup bu çerçevede emeklinin aylığını eşi ve 2 çocuğu alıyorsa ve maaşına göre promosyonu 750 liraysa, eşe 375, çocuklara 187,5'er TL ödenmektedir.

18 yaşından küçük olan çocuğun olması durumunda ise emekli maaşı alanın annesi veya babasının velayeti gerekmekte olup kendi hissesi tutarında bir ödeme velisine ödenmektedir.

Aynı zamanda birden fazla maaş alanların promosyonu ise lir ve aylıkların toplamı üzerinden tek bir promosyon ödenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Örnek olarak 2 bin lira yaşlılık aylığı, ölen eşinden dolayı da 600 lira ölüm aylığı alan kişinin toplam aylığı 2.600 TL kabul edilmektedir.

Hisse Oranında Ödeme

Dul ve yetime ödenecek tutarlar ise bu kişilere ödenen aylıklar üzerinden hesaplanmakta olup örnek olarak bin500 lira ve altında maaş alan BAĞ-KUR emeklisine 500 TL ödenecekse, bu emeklinin eşi ve iki yetimi bulunuyorsa, 500 liranın 250 lirası eşin hesabına, diğer 250 lirası 125'er lira olmak üzere yetimlere ödeme yapılması şeklinde hesaplanmaktadır. Bu noktada her maaş hesabı için hak sahiplerinin bankayla tek tek sözleşme imzalaması gerekmekte olup ödeme oranının ise SGK’nın bankaya bildirmesi gerekmektedir.