Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işlemleri ve şirketleri sahte iş yerleri, şüpheli iş yerleri ve kontrollü iş yerleri olarak kataloglara ayırdı. Herkesin emekliliklerini kontrol etmesinde fayda var? Kimlerin emekliliği riske girdi? SGK açıklamalarında nelere yer verdi? Haberimizin devamında detayları açıklıyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilikte sahteciliği önlemek için Tescil ve Hizmet Dökümü programına Ş harfi kodlama sistemini getirdi. Bu Ş harfi şüpheli anlamına geliyor ve şüpheli olan aylık primlerin yanında turuncu olarak gösteriliyor. Bu uygulama 15 Temmuz sonrası şüpheli olan şirketlerde çalışmış olanları da kapsıyor. Peki süreç nasıl işleyecek? Kimlerin emekliliği iptal edilecek?

Sosyal Güvenlik Kurulu Müfettişleri denetim sırasında eğer bir sahtecilik durumunu bulurlarsa kişinin hizmet süresini gerekirse emekliliğini iptal edebilecek. İnceleme süresi ile ilgili herhangi bir zaman sınırı bulunmuyor kişi emeklilik talebinde bulunup emekli olup aylık almaya başladıktan sonra bile şirketin sahte olduğu anlaşılırsa hizmetler iptal edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şüpheli bulunan şirketleri için 10 gün içerisinde denetime başlıyor. Bir kişinin emeklilik koşullarını sağlayıp emekli olduktan sonra şüpheli bulunan priminin silinmesi ile kişinin prim günü sayısı 5750 gün koşulu altına düşerse kişinin emeklilik aylığı kesilecek ve bu kişinin tekrar 5750 gün koşulunu sağlaması için eksik olan primini tamamlaması gerekecek.

Editör: TE Bilisim