Birçok emeklinin gözü kulağı 2020’de maaşlara yapılacak olan yeni yıl zammında. Buna göre 2019 yıl sonu enflasyon tahmin oranına göre emekli maşaları da artış gösterecek olup bunun yanı sıra emeklilere ödenen ek ödemeler de bu noktada artış gösterecek. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri aralık enflasyonunun açıklanması ile birlikte hem maaşlarda hem de ek ödemelerde 6 aylık enflasyon oranında zam alacak olup maaşları artış gösterecek.

En Az Yüzde 4 Zam

Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon oranı doğrultusunda 5 aylık enflasyon yüzde 5,71olarak hesaplanmıştı. Bu orana aralık ayı enflasyon oranı da eklendiğinde emeklilere yeni yılda yapılacak olan zam oranı da belirlenmiş olacak. Ayrıca memurların ve memur emeklilerinin ise ocak zammı toplu sözleşme gereğince yüzde 4 olacak. Bunun üzerine ise enflasyon farkı eklenecek.

Ek Ödeme Nasıl Hesaplanıyor?

Emeklilere maaşların yanı sıra ödenen ek ödemeler, yeni yılda belirlenen aylık tutarından hesaplanacağı için bu noktada ek ödemelerde de artış görülecek. Ödenen ek ödemeler net maaş üzerinden hesaplanmakta olup 2 bin net maaşı olan bir emekliye yüzde 4 üzerinden 80 TL ek ödeme yapılmış oluyor. Maaşı düşük emeklilerin ek ödemeleri sınırlı olmakla birlikte ek ödeme oranları da yüzde 5 şeklinde uygulanıyor. Fakat Ocak 2020’deki artışa göre bu sınırın da değişmesi bekleniyor.