Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada emeklilere müjdeyi vererek dini bayramların öncesinde 1000 tl ödeme yapılacağını belirtmişti. Ayrıca imar barışı ve kamu borçlanması gibi bir çok konuda da sevindirici haberleri paylaşmıştı.

Torba kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaştı. Kabul edilen kanun tasarısı ile yapılan bazı yenilik ve düzenlemeler şu şekilde;

- Türkiye genelinde yaklaşık 12 milyon emekli mevcut. Bu emeklilere dini bayramların öncesinde (Ramazan ve Kurban bayramı) 1000 TL ödeme yapılacak.

- İmar barışı ve varlık barışı sağlanacak

- Kamuya olan borçlanmalarda yapılandırmaya gidilerek yeni ödeme planları yapılacak.

Yapılan düzenlemenin detaylarında;

Uygulanan ekonomik politikalar ve mali disiplin sayesinde ülkemiz gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyümüş, kişi başına düşen milli gelir de onbin doların üzerine çıkmıştır. Bu süreçte yatırım, üretim, ihracat ve istihdamın artırılmasına, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine ve ülkemizin cazip bir yatırım merkezi haline getirilmesine hizmet eden çok sayıda düzenleme hayata geçirilmiş, işlem maliyetleri azaltılarak ekonomik büyüme desteklenmiştir.

Ülke ekonomisinin büyüme hızını desteklemek ve bu suretle kalkınmasını devam ettirmek amacıyla dünyadaki ekonomik ve politik riskler ile yakın coğrafyamızda yaşanan bölgesel olayların vatandaşlarımız üzerinde oluşturması muhtemel etkisini bertaraf etmek ve müteşebbislerin iş ve yatırım kararlarına daha sıhhatli bir şekilde odaklanmalarına imkan sağlamak için;

- Kamuya olan borçların yapılandırılarak ödenmesini,

- Mevcut ve muhtemel ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılmasını,

- Matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılmasını,

- İşletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesini,
amaçlayan bu Tasarı hazırlanmıştır.

Ayrıca, mali yükümlülükleri yerine getirilmeden yapılmış kaçak yapıların, yapılan düzenleme ile Yapı Kayıt Belgesi altında kayıt altına alınması amaçlanmıştır. Yapılan düzenleme ile vatandaşla Devlet arasında imar barışı yapılmaktadır.

Yapı Denetimi Hakkında Kanunda yapılan değişikliklerle;

- Yapı denetim sisteminde teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenlerin belirli sınırlar içerisinde denetim görevi almasını teminen yardımcı kontrol elemanının tanımına yer verilmiştir.

- Yapı denetimi hizmet bedeli oranı sabitlenerek farklı fiyat uygulamaları önüne geçilmiş ve böylece yapı sahiplerinin mağduriyetinin engellenmesi amaçlanmıştır.

- Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının sayısının belirlenmesi ve adaletli iş dağıtımının sağlanması gibi konuların Bakanlıkça çıkarılacak Yönetmelikle belirleneceği hükme bağlanmıştır.

- Yapı denetim kuruluşlarının yapı denetim hizmetlerinde görevlendirmelerine ilişkin yapılan değişiklik dolayısıyla bu konuya ilişkin hükmün yürürlüğe girmesinden önce imzalanan sözleşmelerin geçerli olacağı düzenlenmiştir.

Ayrıca, İstanbul İli, Sultanbeyli İlçesinin meskun alanının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan, ilçe merkezinin de aralarında bulunduğu ve üzerinde yaklaşık 200 bin kişinin yaşadığı ve büyük bir kısmının tapu malikleriyle üzerindeki fiili kullanıcılarının farklı kişiler olması nedeniyle ortaya çıkan mülkiyet sorununun, iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları ve yapılacak imar uygulamalarıyla kısa sürede çözümlenmesi, yürütülen trampa işlemleri sonucunda, fiili kullanıcıların kullandıkları alanları 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Taşınmazların Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkındaki Kanunun 6 ncı maddesi hükümlerine göre satın almalarının yasal zemine kavuşturulması, amaçlanmaktadır. şeklinde ifadelere yer verilmiştir.

Kanunun tüm detaylarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

İŞİNOLSA.COM - ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim