2020 emeklilere birçok müjde ile gelmiş olmakla birlikte bu ay başında ikinci maaş zammı olan ve 6 aylık enflasyon oranına göre hesaplanan yüzde 5,75’lik zam ve buna ek olarak ise bayram ikramiyelerini alacak olan emeklilere bir müjde daha mı geliyor? Özellikle emekli maaşlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapan Türkiye Emekliler Derneği, TÜED tarafından yapılan son açıklamada hükümete emekli maaşlarının iyileştirilmesi için birtakım önerilerde bulunacaklarını ifade etti. İşte öneride yer alan unsurlar ve konuya ilişkin bilgiler haberimizin devamında yer alıyor.

Emekliye Zam ve İkramiye Müjdesi

2020 yılı itibari ile ilk zamlı maaşlarını ocak ayında alan emekliler ikinci zamlı maaşlarını ise bu ay başında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı sonrasında alacak, buna göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 5,75 olarak belirlenmiş olup bu oran emekli maaşlarına yansıyacak.

Emeklilere aynı zamanda yaklaşan Kurban Bayramı sebebi ile de ikramiye ödemesi yapılacak olup konu ile ilgili olarak ise ikramiyenin enflasyona göre ödenmesi talep edilmişti. Buna göre yeniden değerleme artışı gelirse de ikramiye yüzde 22,58 yükselerek bin 225 TL olarak belirlenecekti. Bu zam ile ilgili olarak ise yetkilerce bir açıklama yapılmadı.

TÜED’in Çalışmaları Sürüyor

TÜED tarafından yapılan açıklama ile emeklilerin maaşlarında iyileştirme yapılması için önerilerde bulunulduğu ifade edildi. Bu öneriler arasında maaşlara belirli bir oranda zam yapılmasının yerine belirli ücretler ile zam gelmesi, emeklilerin banka promosyonlarında tekrar artış yapılsın ve promosyon masasında temsili kişiler bulunsun, maaşlara yansıtılan ek ödemelerde yüzde 4 ya da 10 arasında artış yapılsın, 2000 sonrasında emekli olanlar için intibak yasası bir an önce düzenlensin, emeklilere bayram ikramiyesi ödemelerinde yaşam standartlarına göre düzenleme yapılsın, enflasyon oranında artış yapılasın, çalışanlara ödenen aile yardımı emeklilere de ödensin, emeklilere sağlık alanında katkı payı ödemesi yapılsın gibi birtakım önerilerde bulunuldu.

İntibakta Son Durum

TÜED tarafından intibak hakkının verilmesinin talep edilmesi sonrasında konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. 2000'den önce emekli olanlara 50-355 lira arasında intibak zammı yapılmış olup 2000’den sonra olanlara ise ilgili talep sonrasında benzer bir zam yapılacak.

Editör: TE Bilisim