Emekli maaşına aile katkısı geliyor

Bu yaz aylarında emekliler için çok önemli gelişmeler olacak. İlk olarak Temmuz ayında 11 milyon emeklinin maaşına çeşitli oranlarda zam yapılacak. Aynı zamanda Bin 100 liranın altında maaş alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında seyyanen 100 lira zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu zamların dışında 6 aylık enflasyon zammı da ek olarak verilecek. Yılın ilk 5 ayındaki enflasyon oranlarına bakılırsa bu oran yüzde 5’in altında olmayacak.

Sadece Bağ-kur ve SSK emeklileri değil memurlar ve memur emeklileri de yüzde 3'lük zamlarının dışında oluşacak enflasyon farkını maaşlarında görecek. Temmuz başında Haziran ayının enflasyon rakamları açıklandıktan sonra net zam oranı da ortaya çıkacak. 2015 yılının ilk 5 ayında enflasyon rakamları yüzde 5,30 olarak açıklanmıştı. Yani bu rakama bakıldığında enflasyon farkından bütün emekliler yararlanabilecek.

Memur ve memur emeklilerini Ağustos ayında başka yenilikler de bekliyor. Ağustos'ta yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde memurların ve memur emeklilerinin önümüzdeki iki yıl için alacakları zam ve sosyal haklar görüşülerek karara bağlanacak. Aile yardımları da görüşülecek konular arasında yer alıyor. Sendikalar görevdeyken alınan aile yardımı gibi sosyal ödemelerin emeklilik maaşına yansıtılmasını talep ediyor. Eğer bu talep gerçekleşirse memurların emeklilik maaşları önemli ölçüde artarken alacakları ikramiye de yükselecek.

Ek göstergelerin arttırılması da toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelecek. Bu gerçekleştiği taktirde memurların emeklilikte alacakları maaşlar yükselecek. Bu düzenlemenin geriye doğru uygulanması da görüşülecek. Eğer bu uygulama hayata geçerse sadece çalışanlar değil emekli olanlar da faydalanabilecek.