Enerji Piyasası Denetleme Kurulu tarafından kıyasen fatura düzenlenme 3 ay fatura okumama konuları ile ilgili önemli bir açıklama geldi. 81 il genelindeki uygulanacak mı? Doğal gaz faturası elektrik fatura ödemeleri ertelenecek mi? Hangi illerd euyguanacak? Kıyasen fatura düzenleme endir? Bu gibi sorular için önemli bir açıklamanın detayları şu şekilde;

EPDK tarafından yapılan açıklamada kıyasen fatura düzenlemenin hem çalışanlar açısından ve tüketiciler açısından sağlığın korunması amacı ile alınan bir karar aldığı ifade edildi. 

Faturalara ilave bir bedel uygulanacak mı? Alınan karar ile hiç bir beden çıkartma söz konusu olmayacak, sayaçlardaki okuma esnasında sosyal mesafenin ortadan kalkabileceği durumları ortadan kaldırıldığı ifade edildi.

KIYASEN FATURA HANGİ İLLERDE UYGULANACAK?

Koronavirüs ile mücadele kapsamında elektrik ve doğalgaz faturaların kıyasen fatura düzenlenmesi ülke genelinde uygulanmayacak. Şu an hangi illerde uygulanacağı hakkında bir açıklama yapılmadı. geçici süre ile iş yerini kapatan  veya durduran işletmelere kıyasen fatura düzenlemeyecek.  Sehven bir fatura düzenlenen işletmelerde başvuru yapılarak gerekli düzeltmeler yapılabilecek. karantina, sağlık sebebi yada öğrenci evi olduğu için boşaltılan evlerde fatura çıkartılmayacak. 

DOĞALGAZ FATURASINDA NASIL KIYAS YAPILACAK?

Özellikle doğalgaz fatura ödemelerinin dönem itibari ile farklılık göstermesinden dolayı faturanın olması gereken tutardan fazla olması nedeniyle endişelenen vatandaşlar içinde yapılan açıklamada kıyasta geçmiş aylar değil geçmiş yıllardaki aynı aylar dikkate alınacak denildi. 

TBMM gündemine de gelen 3 ay faturaların kıyas yolu ile düzenlemesi uygulamasında şu sorular soruldu? Elektrik doğalgaz faturaların 3 ay boyunca ertelenmesini sonraki aylarda ise 12 aya bölerek bir yıl boyunca eşit miktarlarda faturalara eklenmesini istendi. Diğer yandan fatura düzenlenmesi ile bir çok vatandaşın yine banka yada fatura ödeme merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturacağından bunun önüne geçilmesi için çalışma yapılması istenildi.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim