Ekonomik Büyümede Beklenmedik Düşüş

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi “Büyüme düşmeye devam ediyor” başlığı ile bir ekonomi notu hazırladı. Hazırlanan notta ocak ayında sanayi üretiminde 1,2’lik bir düşüş yaşandı. Şubat ayında da bu düşüşün 1,7 artışa dönmesi bekleniyor. Ancak uzmanların asıl uyarısı Mart ayına yönelik. Çünkü Mart ayının sanayi üretimi sonuçları iki ayın ortalamasını belirleyecek. Yani yılın ilk çeyreğinin artışla mı yoksa düşüşle mi kapanacağına Mart ayı sanayi üretimi karar verecek.

Hem ocak hem de Şubat ayında ihracatta nominal rakamlar parite etkisi ile yükseldi. İhracatta altın hariç rakamlarda da düşüş gözlendi. İlk iki ayda ihracat rakamları yüzde 0.9 oranında düştü. Notta Sanayi üretimindeki düşüşe rağmen yatırım malı imalat ve ithalatında artışların ise devam ettiğinin de altı çizildi. Üretim verileri Şubat ayında ekonomik görünümü destekledi. Ancak Mart ayında güven endeksleri sert bir düşüşün etkisine girdi ve ilerleyen zamanlar için olumsuz bir görüntü çizdi. 2014 yılı son çeyrekte bu gelişmeler beklentilerin bir miktar üzerine çıktı. Bunun üzerine Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi yılın ilk çeyreğinde beklentilerini yukarı yönde değiştirdi. Yapılan açıklamada ise bir önceki çeyrekte yüzde 0,2 olan büyüme tahminin yüzde 0,4’e revize edildiği söylendi. Açıklanan notta 2014 yılında büyümenin ağırlıklı olarak tüketim ve ihracattaki artıştan kaynaklanırken yatırımların yine büyümeye sıfıra yakın katkı yaptığına dikkat çekildi.

 

Bu konuda hükümetin yapacağı bir teşvik de büyük önem taşıyor. Eğer sanayi üretimi için bir teşvik paketi açıklanırsa büyümede beklenen rakamlarda da artış görülebilir.