Trafik kuralları hem yayalar hem de sürücüler için olmazsa olmaz, yaşama devam etmemizi sağlayan önemli bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki trafikteki araçların ve yayaların sayısının artmasıyla beraber, trafik kurallarına uyulmasının önemi 2 kat daha artış gösterdi. Her yıl trafik kazasında binlerce can kaybı yaşanırken, telafisi zor maddi kayıplar da ortaya çıkabiliyor. Bu kazalarda hem kamu hem de vatandaş aleyhine büyük kayıplar yaşanıyor. Bunların önüne geçmek amacıyla trafik kurallarında caydırıcılık etmeni büyük rol oynuyor. Çok sayıda vatandaşın trafik kurallarına uyması için trafik cezalarında artışlar uygulanıyor, denetimler çoğaltılıyor ve uyarıcı, dikkat çekici işaret veya tabelaların kullanımı yaygınlaştırılıyor. Ayrıca çok sayıda kamu spotu hazırlanarak yayın organlarından vatandaşlara ulaştırılmaya çalışılıyor.

TRAFİK CEZALARI ARTIŞ GÖSTERDİ, SÜRÜCÜLERİN DİKKATİNE

Trafik cezaları caydırıcılığı arttırmak ve kurallara uyulmasını sağlamak amacıyla 2019 yılı itibariyle yükseltildi. Bu cezalar kırmızı ışıktan, ters yöne girmek, trafik akışını engellemek gibi varyasyonlara varana kadar yeniden düzenlendi ve EGM tarafından trafik cezalarına yönelik bilgilendirmeler sağlandı. Bu bağlamda trafik cezalarıyla alakalı 2019 yılı fiyatlarına göz atmak isterseniz, aşağıda yer alan resimlera bakabilirsiniz.

TRAFİK CANAVARLARINA GEÇİT YOK

Trafik canavarlarına geçit vermemek amacıyla ceza miktarlarında artış gerçekleştirildi. Bu trafik cezaları 2019 yılı itibariyle yukarıda görünen rakamlara çekildi ve trafik kurallarına uymayan trafik canavarlarına 1 hafta içerisinde tam 800 ceza kesildi. Alkollü araç kullanma, kırmızı ışıkta geçme, makas atmak, drift yapmak, abart eksoz takmak, ters şerit kullanmak, emniyet şeritlerin işgal etmek, cep telefonuyla konuşmak, kış lastiği kullanmamak, taksimetre açmayan taksicilere kesilen cezalar, standartlar dışında plaka kullananlar, yayalara yol vermeyen sürücüler gibi çok sayıda farklı kalemden trafik cezaları, trafik canavarlarını engelleyebilmek için miktarlarında artışa evrilmek durumunda kaldı. Bu cezalarla alakalı sürücülerin tepkisi olsa da trafik kurallarına uymak zorunda oldukları bir gerçek. Trafik kurallarıyla alakalı olarak bu cezaların yansıtılmasını ve uygulanmasını sağlayan trafik polislerinin sayısında da artış yapıldı. Ayrıca ceza puanlarında da artışlar yapılarak, caydırıcılık oranları yükseltildi.