Özellikle birçok kişinin merak ettiği konulardan biri de çalışmayan bireylerin eşinden, annesinden ya da çocuklarında dolayı emeklilik hakkına sahip olup olmamasıdır. Konu ile ilgili olarak vatandaşların merak ettiği konuyu İsa Karakaş ele almış olup bu noktada okuyucular tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan farklı uygulamalar ile emeklilik maaşı açıklamaları yer almaktadır.

Kimlere Emekli Maaşı Bağlanıyor?

Yürürlüğe konulan SGK kanunu ile artık emeklilik ile ilgili tüm işlemler SGK çatısı altında yapılmaya başlanmıştır. Kanunun uygulanmasından bu yana hem anadan hem babadan, eşten, çocuklardan ve kendi çalışmalarından değişik emeklilik aylıklarına hak kazananlara ilgili şartları sağlamaları taktirde maaşları SGK tarafından bağlanmaktadır.

Hangi Maaşlar Bağlanıyor?

SGK farklı isim ve uygulamalar ile çeşitli durumlarda vatandaşlara bu isimler altında emeklilik maaşı bağlamaktadır. Bu maaşlardan ilki malullük maaşıdır. Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı ile birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya her iki emeklilik aylığı bağlanmaktadır.

Bağlanan bir diğer maaş ise birden fazla resmi evlilik yapmış olan dullara eşin ölümü sebebi ile sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği yüksek aylık bağlanmaktadır.

Sürekli iş görmezlik geliri ise geliriyle birlikte ölen eşinden dolayı da gelire hak kazanan eşe her iki geliri bağlanmaktadır. Ayrıca ilgili şartları sağlayanlar hem malullük hem de yaşlılık emekli maaşı bağlanabilmektedir.

Anne Babaya Çocuktan Maaş

SGK mevzuatında yer alan hükme göre birden fazla çocuğundan aylık almaya hak kazanan anne ve babaya en fazla ödemeye imkân veren ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın ise yarısı ödenmektedir.