Türkiye ekonomisinin geçtiği sıkıntılı süreçte inişli çıkışlı bir seviye izleyen Dolar'ın ateşi yavaş, yavaş sönüyor. Dolar 2015 yılı sonuna kadar ne kadar düşüş yaşayacak. Dolar'ın bu inişli çıkışlı seviyesi yatırımcıyı ne kadar etkiliyor. Parası olan Şuan yatırımını dolara bağlamalı mı?


ABD’de önceki akşam piyasaların kapanışına yakın açıklanan FOMC toplantısının tutanakları sonrası faiz artırımının gelecek yılın ilk çeyreğinde olabileceği beklentisinin artmasıyla, doların gelişen ülke para birimlerine karşı yılsonuna kadar değer kaybedeceği yorumlanıyor.

FED İLE 2,89 LİRAYA GERİLEDİ

Yurt içi piyasalarda güne 2,94 seviyesinde başlayan dolar/TL, önceki gün boyu 2,92 - 2,95 aralığında dalgalı bir seyir izledikten sonra FOMC tutanakları sonrası uluslararası piyasada düşüşe geçerek 2,8909’a kadar geriledi.

Dolar/TL, 20 Ağustos’tan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 2,8909’dan gelen tepki alımlarıyla şu dakikalarda 2,9  lira seviyelerinin altında dengelendi. Son bir haftalık süreçte yüzde 3 değer kaybeden dolar/TL’de 2,90 seviyesinin destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, tepki alımlarının gücünün yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

DOLARIN İLK DURAĞI 2,85 TL

Avro/TL de 3,2594’e kadar geriledikten sonra 3,3 lira seviyelerine hareketlendi. Dolar endeksi ise FOMC tutanaklarının ardından 95,61’den 94,98 seviyesini gördü. Analistler, dolar/TL’nin 2,90 seviyesinin altında kapanışlar yapması durumunda 2,8750 - 2,8580 seviyelerinin önemli destek, tepki alımları halinde ise 2,9350’nin direnç konumunda takip edileceğini ifade ediyor. 

Terör örgütü PKK’nın olası bir ateşkes olarak yorumlanan açıklamaların kura olumlu yansıdığını söyleyen bir bankanın döviz masası müdürü, “Akşam saatlerinde gelen FED tutanakları ise piyasalarda olumlu algılandı ve diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikle dolar/TL’de de düşüş söz konusu. Dolar kurunun 2,85 liranın altına gerilemesini çok olası görmüyorum. Diğer taraftan seçim yaklaşıyor. Dolayısıyla riskler de devam ediyor. Dolar/TL tekrar 3.07’lere yükselmez belki ama seçime kadar yatay bir hareket görebiliriz” dedi. 

EN FAZLA AVRO KAZANDIRDI

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay en fazla reel getiriyi avro sağladı. TÜİK’e göre, aylık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,80, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 5,46 ile avro oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından külçe altının yüzde 4,42, doların yüzde 3,89 reel getirisi oldu. Buna karşılık BIST 100 Endeksi yüzde 5,28 oranında kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde  dolar yüzde 4,55 ve külçe altın yüzde 5,08 reel getiri sağladı.

Editör: TE Bilisim