Ülkeler arası ikili ilişkiler bilindiği üzere doların gün içerisindeki seyrinin ani olarak ileri veya geri yönlü değişmesine neden olabiliyor. Özellikle uzunca sürelerdir düşmesi beklenen dolar kuruna yönelik süreç, Donald Trump' ın açıklamalarının ardından yeniden yükseldi. Donald Trump' ın Suriyedeki Kürtler konusunda yaptığı açıklamalar ve tehditkar konuşmalar nedeniyle, Türk lirası dolar karşısında değer kaybetti.

Açıklamalar sonrası yükselişe geçti

Donald Trump' ın tehdit vari konuşmaları sırasında dolar yükselişe geçerek piyasalara zor anlar yaşattı. Gün içerisinde 5.54' e kadar çıkan dolar kuru, uzunca bir süre 5.53-5.54 arasında seyretti. Piyasaları alt üst eden anlık değişim nedeniyle borsa da birden dolar ve Türk lirası akışı hareketlendi. Trump tarafından yapılan açıklamalarda " Kürtlere saldırırlarsa Türkiye ekonomik olarak harap olur. Aynı şekilde Kürtler’in de Türkiye’yi provoke etmesini istemiyoruz. " şeklinde ifadelere yer verildi.

İbrahim Kalın yanıt verdi

Türkiye' nin teröristlerle mücadele ettiğini ve kürtlerin onlarla bir tutulamayacağını ifade ederek, Türk lirasının değer kazanmasına olanak tanındı. Para piyasalarını sürekli olarak etkisi altına bırakan bu açıklamalarla, dolar 5.46' dan başladığı günü, 5.53 ile kapattı. Zaman zaman ileri ve geri yönlü olarak para piyasalarında hareketlenmeler gözükse de doların düne göre yükselişi hala söz konusu. Şuanda piyasalarda 5.53 üzerinden işlem görüyor. Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan Ocak ayı raporunda, beklentinin 6.18 olacağı yönünde açıklamalar gerçekleştirilmişti.Diğer dövizlerde ise Euro kuru 6,3502, sterlin ise 7,0687 Türk lirasından işlem görüyor. Şuan itibariyle dolar kuru 5.49 civarında seyrediyor.