Dolar bir hafta sonra tekrar yönünü yukarıya doğru çevirdi.Geçtiğimiz hafta Bayram nedeniyle kapalı olduğu hafta'da 3.0750 ile zirve yapan dolar,dün ise 3.0100'e kadar gerileme gösterse de yönünü yeniden yükselişe doğru çevirdi.Peki dolar'da son durum nedir işte detaylar.

 

Türkiye piyasalarının bayram nedeniyle kapalı olduğu Perşembe günü 3.0750 ile tarihi zirveyi gören dolar/TL ,dün 3.0100'a kadar gerilese akşam saatlerinden itibaren yönünü yukarı çevirerek bu sabah güne 08.36'da 3.0320/3.0330 seviyesinden başladı.

Dün akşam 3.18 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.2103/3.2120, 3.36 civarındaki euro/TL ise 3.3886/3.3908 seviyesinden işlem görüyor.

ABD tarım dışı istihdam verilerini bekleyen piyasalarda Suriye'deki savaşın gittikçe bölgesel ve küresel bir hal almasının yarattığı baskı ve gelişmekte olan piyasa büyüme beklentilerinin düşük kalması nedeniyle bu piyasalara yönelik iyimserliğin azalmasıyla dolar/TL güne yükselişle başladı.

Dolar, yatırımcıların bugün açıklanacak kritik istihdam verileri öncesinde temkinli davranmalarıyla beraber Euro ve yen karşısında sakin bir seyir izledi.

 

BU VERİLER TAKİP EDİLECEK


Ekonomistler bugün 1530'da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerinde Eylül ayında 203,000 kişilik istihdamın oluştuğunu görmeyi bekliyor.
Türkiye piyasalarının bayram nedeniyle kapalı olduğu dönemde başlayan Fed ve Çin kaynaklı endişelerin yarattığı satış küresel baskısının bu hafta hafiflemesiyle beraber dolar/TL'de üç gündür yaşanan iyimserlik de böylece son buldu.

Öte yandan bankacılar Aralık 2014'ten beri Merkez Bankası tarafından karşılanan BOTAŞ başta olmak üzere enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının yeniden piyasadan karşılanacak olmasının da piyasada baskı yaratabileceğini belirtiyorlar.

Dün akşam Reuters'ta yer alan bir haberde bankacılık kaynakları TCMB'nin enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının kamu bankaları üzerinden sağlanması için kamu bankalarının çalışma yapmasını istediği belirtildi.

BOTAŞ büyük bölümü kış aylarında olmak üzere Aralık 2014'ten beri TCMB'den 9.23 milyar dolar döviz sağladı.


SURİYE ENDİŞELERİ


Lübnanlı kaynaklara göre İran'a bağlı yüzlerce asker Suriye'ye ulaşarak Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hükümetine destek için gerçekleştirilecek büyük kara harekatına katılırken, Suriye'deki savaş gittikçe bölgesel ve küresel bir hal alıyor.
Rus savaş uçakları muhaliflerin açıklamalarına göre saldırıların ikinci gününde ABD istihbarat ajansı CIA tarafından eğitilen muhaliflerin kamplarını hedef alırken, Soğuk Savaş döneminden bu yana ilk defa Washington ve Moskova'yı Ortadoğu'da karşı karşıya getirdi.

Lübnanlı iki kaynağın Reuters'e verdiği bilgiye göre yüzlerce İranlı asker Suriye'ye silahlarıyla birlikte gelerek büyük bir savaş başlangıcı hazırlığına giriştiler. İranlı askerlerin Esad'ın Lübnan'daki Hizbullah müttefikleri ve Irak'tan gelecek olan diğer Şii milislerle destekleneceği, Rusya'nın ise hava desteği vereceği belirtiliyor.

TAHVİL/BONO'DA İHALELER BEKLENİYOR


Gelişmekte olan piyasalara yönelik iyimserlik sayesinde tahvil/bono piyasasında getiriler son bir kaç günde aşağı yönlü bir seyir izlese de bugün faizlerin ABD verisine kadar hafif yukarı yönlü bir seyir izlemesi bekleniyor.
Bankacılar önümüzdeki hafta yapılacak ihalelerin piyasada baskı yaratmayı sürdürdüğünü piyasada aşağı yönün sınır olduğunu belirtiyorlar.

Hazine önümüzdeki hafta iki ve 10 yıllık gösterge tahviller olmak üzere beş ihale düzenleyecek. Eylül ayı programını haftanın ilk gününde tamamlayacak olan Hazine toplam 9.7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5.7 milyar TL'si piyasadan toplam 7 milyar TL'lik iç borçlanma yapılması programlıyor.

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde ortalama yüzde 10.94 valörde son işlemde yüzde 10.91 oldu.
İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.46 seviyesindeydi.Hürriyet

Editör: TE Bilisim