1 Kasım seçimlerinden sonra düşmeye başlayan Dolar, 64. hükümetin kurulmasından kısa bir süre sonra 2,90 seviyelerine gelerek haftanın en iyi seviyesine ulaşmış oldu.


Dolar/TL dün saat 1703'te 2.8815/2.8826 seviyesindeydi. Hürriyet'in haberine göre bir bankacı, "Yeni hükümet programında TCMB para politikasını bağımsız olarak belirleyemeyecek şeklinde algılanabilecek bir değişiklik var. Eski programlarda TCMB'nin hem politikayı hem araçları bağımsız belirleyeceği belirtilirken, yenisinde sadece para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirleyeceği belirtilmiş, para politikasını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceği ifadesi çıkarılmış. Bu değişiklik tedirgin edici. Bu ifade farkı kur üzerinde de baskı yarattı" dedi.

Merkez Bankası vurgusu

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan yeni hükümet programında, "Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek" ifadesi yer aldı.

Eski programlarda da bahsedildi

Eski hükümet programlarında, "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir" ifadesi yer almıştı.

Şimşek Twitter'dan yazdı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni hükümet programında Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin ifadeler üzerinden yapılan spekülasyonlar gerçeği yansıtmıyor" dedi.

Editör: TE Bilisim