Ülkemizde kış ayları malum oldukça sert geçiyor. Bazı şehirlerimizde bu durum tam anlamıyla geçerliliğini sağlamasa da kış aylarındaki doğalgaz faturalarının hepimizin ortak sorunu olduğunu söylemek mümkün. Kış aylarında doğalgaz faturalarında tasarruf nasıl yapılır,  doğalgaz faturasını azaltmak mümkün mü sorularını soranlar için, uzmanlardan aktarılan işe yarayan 5 faydalı yöntemi sizlerle buluşturuyoruz.

1- Kombinizi sürekli açıp kapatmayın

Uzmanlar kış aylarında vatandaşların evden çıkarken, eve geldiklerinde kombiyi aç kapat yaptıklarını ve bu nedenle yüksek doğalgaz faturaları ödediklerini aktarıyorlar. Aktarılan bilgilere göre eğer dışarı çıkacaksanız kombinizin sıcaklığını sabit seviyeye alıp, o şekilde gitmeniz yerinde bir davranış. Kombiyi tamamen kapatmak yerine belirli bir ısı seviyesinde bırakmak, kombiyi tekrar açmaktan daha karlı. Kombi eğer kapatılmaz sabit ısıda kalırsa, tekrar yüksek sıcaklıklara çıkmak için sıfırdan başlamayacak ve belirli bir tasarruf sağlanacaktır. Üstelik kombilerin ilk açılış anlarındaki doğalgaz kullanımı da oldukça fazladır. Sabit çalışan bir kombi, daima fatura dostudur.

2- Perdelerin kullanımı önemli

Hepimiz evimizin perdelerinin şık, kullanışlı olmasını isteriz. Bu nedenle bazılarımız oldukça uzun perdeler tercih ederken, bazılarımız da kısa perdeler tercih eder. Perdelerin uzunluklarına dikkat ederek, doğalgaz faturalarında rahatlama yaratabileceğinizi biliyor muydunuz? Uzmanlar perdelerin peteklerin biraz üstünde kalacak, peteği kapatmayacak şekilde kullanılmasını öneriyorlar. Öyle ki perdeleri soğuk kış günlerinde camlar kapalı halde iken peteğe değmeyecek şekilde kullanmanın, camdan yansıyacak soğuk etkinin azaltılmasında da etkin rol oynadığı ifade ediliyor. Eğer evinizde sıcaklığı dengelemek ve doğalgaz faturanıza katkı sağlamak istiyorsanız, perdelerinizin petekleri kapatmasını engellemelisiniz.

3- Kombi bakımını ihmal etmeyin

Çalışan her makine gibi kombilerin ve peteklerin de bakıma ihtiyaçları vardır. Kombilerin filtrelerinin temizlenmesi, yılda en az 1 defa bakımlarının yapılması, problemli yerlerin tesbiti ya da kaçak ihtimallerinin araştırılması gibi konularda işin ehli kişilerden destek alınması şart. Kombinizde ufak çaplı bakımların yapılması faturanıza yansıyacaktır, göz ardı etmeyiniz.

4- Isı yalıtımı çok önemli bir nokta

Evinizin duvarlarında, camlarında ısı yalıtımının bulunması, faturanıza etki eden ana faktörlerdendir. Düzgün ısı yalıtımı yapılmış bir ev, faturaya çok fazla zarar sağlamayacaktır. Aksine bir önceki haline göre ısı yalıtımı uygulanan evin yarattığı farkı ciddi anlamda gözlemleyebilir, hem faturanızdaki hem de evinizdeki sıcaklıktan durumun önemini rahatlıkla anlayabilirsiniz.

5- Petekler üzerinde çamaşır kurutmamaya çalışın, mümkünse çamaşırları balkonda kurutun

Uzmanlar petek üzerinde çamaşır kurutulmaması gerektiğini, mümkünse tüm çamaşırların balkonda açık havada kurutulması gerektiğini ifade ediyorlar. Birçok insanın çamaşırlarını peteğin üzerine sererek kurutmaya çalıştığını, buradaki sıcak hava akışını engellediğini ve ay sonu faturasına sıcaklık ihtiyacından doğan yüklü bir fatura getirdiğini ifade ediyorlar.

Editör: TE Bilisim