Dünya genelinde Rusya ve Suudi Arabistan üzerindeki gerginlik sebebi ile petrol fiyatları son birkaç aydır düşme eğilimi göstermiyordu. Özellikle bu kapsamda petrol fiyatlarındaki azalma beraberinde doğal gaz fiyatlarında da azalma beklentisi getirdi. Buna göre Türkiye gazetesindeki habere göre Brent petroldeki tarihi düşüş sonrasında başta petrol fiyatları olmak üzere doğal gaz fiyatlarında da düşüş yaşanması, ithalat fiyatlarının azalması sonrasında Rusya’ya daha az ödeme yapılması gündeme geldi. Türkiye’de bu noktada doğal gaz ithalatı için daha az ödeme yapacak olan ülkeler arasında yer alıyor.

Yeni Sözleşme İmzalanacak

Rusya ile Türkiye arasında doğal gaz ithalatını kapsayan kısmı için yapılan mevcut sözleşmede 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak kaydıyla ithal edilen bin metreküp doğal gaz için ortalama olarak 230 dolar ödemekle birlikte özellikle yapılacak olan yeni sözleşme ile birlikte fiyatların azalması bekleniyor. Yapılan bu yeni sözleşme ile birlikte 1 Temmuz 2020’den itibaren bin metreküp başına 183 dolar seviyesinden ödeme yapılması bekleniyor. Sözleşmeye göre doğal gazda 47 dolar indirime gidilecek.

Ekim Ayında İndirim Gelecek

Rusya ile yapılacak olan yeni doğal gaz sözleşmesi ile 47 dolar indirimli doğal gaz alınmış olacak. Bu indirimin ise vatandaşların faturalarına yansımasının ise kış başında ekim ayı gibi olması bekleniyor. Buna göre yeni düzenleme sonrasında doğal gaz faturalarında en az yüzde 20 indirime gidilmesi bekleniyor.

Salgın Sürecinde Doğal Gaz Faturası Erteleme

Özellikle korona virüs salgını sürecinde afet ve benzeri durumlar elektrik başta olmak üzere bazı fatura türlerinin ödemelerinin ertelenmesi mümkün oluyor. Fakat bu süreçte Gazbir Başkanı Yaşar Arslan tarafından yapılan açıklamada doğal gaz faturalarının bu uygulama içerisinde yer almadığı ifade edildi. Bu süreçte faturalarını ödemeyen vatandaşlar için önemli açıklamalarda bulunan Arslan, "Ülkemizde haziran ayından itibaren başlatılan normalleşme süreciyle beraber bu uygulama da sona ermektedir. 1 Temmuz’dan itibaren borçtan dolayı doğalgaz kesme işlemleri mevzuatta belirtildiği şekilde normal seyrinde devam edecektir” açıklamasında bulunuldu. Buna göre faturalarını ödemeyen vatandaşlar için yaptırımların devam ettiği vurgusu yapıldı.

Editör: TE Bilisim