Devlet tarafından yardıma muhtaç olan vatandaşlar başta olmak üzere yaşlılar, anneler ve çalışan kadınlar olmak üzere birçok vatandaşa farklı kalemlerde yardım ve destek sağlanmakta olup özellikle farklı kalemlerde bu yardım ve destekten yararlanmak isteyenlerin ise birtakım başvuru şartlarını taşıması gerekiyor. İşte başvuru şartları, 2020 yılı itibari ile ödenecek olan tutarlar ve yardım ve desteklere ilişkin detaylı bilgiler haberin devamında yer alıyor.

Annelere Yapılan Yardımlar

Annelere sağlanan yardımda ve destek olanlarından biri doğum parası olup 1300 TL’ye kadar ödeme yapılmaktadır. Yeni doğan bebeğin nüfusa kayıt edilmesi, sağ doğum gerçekleşmesi gibi şartlar bulunmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yazı ile bu yardım ve destek başvurusu gerçekleşmektedir.

Ayrıca ilk çcouk için devlet 300 TL ödeme desteği vermekte olup 2015 yılının mayıs ayından sonra doğan diğer kardeş için ise 400 TL, daha fazla çocuğu olan ailelere ise 600 TL destek verilmektedir.

Emzirme parası olarak verilen 200 TL için ise annenin 120 gün prim ödemesi olması gerekiyor. Başvurular SYDV’lere yapılıyor.

Süt parası da bir diğer yardım ve destek olup bu noktada 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme sayfasından süt parası için başvurular yapılmakta olup bu noktada SYDV’ler aracılığı ile de başvuru yapmak mümkündür.

Engelli ve Yaşlılara Yardımlar

Engelli ve yaşlı vatandaşların evde bakılması için devlet tarafından sağlanan yaşlı ve bakım ödemesi engelli aylıkları; yüzde 40 ile 69 arası için 480 TL, yüzde 70 ve üzeri için 720 TL tutarında ödenmektedir.

Evde bakım aylığı olarak ise ailenin geliri kişi başı gelirin 2/3’ünden az ise 1300 TL’ye kadar bakım parası ödenmektedir.

Yaşlılar için ise 65 yaşında büyük olma, bir geliri olmamak, sosyal güvencesi olmamak ve emekli olmamak şartları ile aile gelirinin kişi başı olarak belirli bir tutardan az olması durumunda 672 TL’ye kadar maaş ödenmektedir.

Çocuklara Yardımlar

Devlet ayrıca okula giden çocuklar için de eğitim desteği sağlamakta olup bu noktada ilk ve orta öğrenim çağında çocuğu bulunan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (701,32 TL) az olan haneler ailelere eğitim yardımı yapılmaktadır.