Sosyal devletin varlığını hissettiğimiz ve aradığımız bu zor zamanlarda özellikle korona virüs salgını sebebi ile birçok kişi hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan tehlikede bulunuyor. İş yerlerinin kapanması, çalışların ücretli ve ücretsiz izne çıkarılması gibi durumlar sebebi ile vatandaşlar ekonomik açıdan da sıkıntıya girmiştir. Bu noktada devletin vatandaşlarına sağlamış olduğu birtakım destekler ve yardım ödemeleri bulunmakta olup ilgili desteklere ilişkin bilgiler ve detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Öğrencilere ve Dar Gelirlilere

Özellikle bu zor zamanlarda dar gelirli vatandaşlara ve öğrencilere devlet tarafından sağlanan destekler şu şekildedir. Öğrenci yardım parası şeklinde Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı tarafından verilmekte olup her aileden bir öğrenci bu burstan yararlanmakta ve 450 TL ödemesi yapılmaktadır. Fakirmiş maaşı çerçevesinde 500 TL ödemesi yapılmakta olup bu maaş PTT ve Ziraat Bankası tarafından verilmekte olup vatandaşlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru sonrası alınabilmektedir.

Dar gelirliye kira yardımı ise yine Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı’na başvuru yapılarak uygun görülmesi durumunda verilmektedir. 550 TL olarak ödenen bu yardım için bakanlığı il müdürlüklerine başvuru yapılmaktadır.

Diğer Yardım Kalemleri

Hem devlet hem de kamu kurumlarından olan belediyeler tarafından sağlanan diğer yardım kalemleri ve tutarlarından bazıları şu şekildedir. Barınma yardımı 317 TL, her çocuk için 30 TL, 500 kilo kömür yardımı, eşi vefat eden kadınlara 250 TL dul maaşı, evde 65 yaş üstü bireylere 601 TL, yeni evlenecek olanlara çeyiz parası olarak 15 bin, engelli bireylerin bulunması durumunda bin 305 TL bakım maaşı ödemesi yapılmaktadır. Bu yardımların birçoğunu almak Aile, Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapılarak gerçekleşmektedir.

Editör: TE Bilisim