Ülkemizde tüm vatandaşların yararlanabildiği devlet destekleri bulunmakta olup bunlardan biri de özellikle sadece dar gelirli ve işsiz vatandaşlara değil 60 yaşını geçmiş olan vatandaşlara sunulan ve şartları sağlayan herkesin yararlanabildiği maddi desteklerdir. Bunlar arasında da 65 yaş maaşı, evde bakım aylığı ve muhtaç ailelere gerçekleştirilen destekler yer alıyor. Sağlanan destekler ve diğer detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Evde Bakım Aylığı Tutarı ve Şartları

Geçtiğimiz sene yapılan düzenlemeler ile birliktekişi sayısı başına aylık gelir sınırı 1219,35 TL civarında düzenleniştir. Evde bakım aylıkları ise 1305,97 TL tutarına kadar artış gösterirken yükselmiştir. Yüzde 40- 69 arası engel için 480 TL, yüzde 70 ve üzeri engele sahip olanlar için 720 TL olan evde bakım aylığı yaklaşık 1305 TL olarak belirlenmiş olup bu destekten yararlanmak isteyenin hastanın bakıma muhtaç olduğunun belirlenmesi ve araştırmanın sonunda hastanın en az yüzde elli oranında engelli olduğunu belirten bir Sağlık Kurulu Raporu alınması gerekmektedir.

65 Yaş Maaşı

65 yaşında büyük vatandaşların başvurabildiği desteklerden biri de yaşlılık aylığı olanağından yararlanmak isteyenlerin ikamet ettikleri ilde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yaparak 65 yaş aylığı için müracaat etmeleri gereklidir. Başvuru formunun teslim edilmesinin ardından mal müdürlükleri ve Defterdarlık tarafında belirli evraklar isteniyor. Bu evrakların tamamlanmasının ardından SGK’ya yapılacak başvurular sonrası yaşlılık aylığı için uygunluk tespiti yapılmakta ve uygun olduğu belirlenirse aylık bağlanmaktadır.