Devlet tarafından sağlanan yardım ve destek alanlarından biri de elektrik yardımı olmanın yanı sıra her ne kadar korona virüs salgını sebebi ile gündeme gelse de elektrik desteği uzun süredir devam eden yardım ve destek kalemleri arasında yer alıyor. Bu noktada yaklaşık 2 milyon hane bu yardım ve destekten yararlanma olanağı bulurken, 10 milyon vatandaş 106 TL’ye kadar olan elektrik faturasından muaf olabiliyor. Peki kimler bu yardım ve destekten yararlanabiliyor, nasıl başvuru yapılır, işte merak edilen o detaylar.

Kimler Bu Destekten Nasıl Yararlanabiliyor?

Dar gelirlilere yapılan elektrik faturası yardımı Mart 2019’dan itibaren düzenli olarak gerçekleşiyor. 2020’de de özellikle korona virüs sebebi ile yardımların genişliği arttırılmış bulunuyor. 2 milyondan fazla hanede, her ay ortalama 106 liraya kadar olan elektrik faturasını devlet ödüyor.

Devlet tarafından 106 TL’ye kadar olan elektrik faturalarının ödenmesine ilişkin yardım ve destekten yararlanmak isteyenlerin birtakım şartları sağlaması bekleniyor. Bunlar arasında hane başında kişi başı gelirin asgari ücretin (AGİ hariç) 3’te 1’inden az olması yani 2020 yılı için bu tutarın 701 TL ve altında olması istenmektedir. Bu şartı sağlayanlar ilgili destek için başvuru yapabilmektedir.

Elektrik faturası desteğinden yararlanmak isteyenlerin ise ilgili şartı sağladıktan sonra ikamet ettikleri ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat gerçekleştirecekleri başvurular ile gerçekleştirilmekte olup başka bir sosyal yardım alanlar yine bu destekten yararlanabiliyor.

Ne Kadar Ödeniyor?

Destek miktarı vatandaşların 106 TL’ye kadar olan faturaları için geçerli olup bu tutar evde yaşayan kişi sayısına göre 53 lira ila 106 lira arasında değişebiliyor. Bu noktada 1 ya da 2 kişilik haneler için 53 TL, 3 kişilik haneler için 71 TL, 4 kişilik hanelerde 88 TL ve 5 ve üzeri haneler için 106 TL olarak ödeme yapılıyor.

Ödemeler PTT üzerinden düzenli olarak gerçekleşmekte olup sosyal yardım alan ihtiyaç sahipleri de geçerli kimlik kartları ile başvurularının kabul edilmesi durumunda ilgili yardımı elektrik faturasını göstererek alabiliyor.

Editör: TE Bilisim