Devlet tarafından yaşlıların hem bakım masraflarını karşılamak hem de ailelerine yardımcı olmak amacıyla maddi destekler veriliyor. Bu maddi desteklerin yanı sıra da yaşlılara evde bakım hizmeti, ücretsiz bakım evi desteği gibi imkanlar da sunuluyor. Bu desteklerle ciddi faydalar sağlanıyor. Ailesinde yaşlılar bulunan kişiler, devletin bu imkanlarından faydalanabilirler. Elbette bu yaşlı bakım desteklerinden faydalanabilmek için bazı şartlar da gerekiyor. Yaşlı bakım destekleri için temel şartlar, kişinin ailesi tarafından bakılması, yaşlının en az 65 yaşında olması gibi şartlar, başvurulacak desteğe göre de değişiklik gösteriyor. Aşağıda kısaca bu desteklere ve şartlarına değineceğiz.

Her ay maaş

Devlet herhangi bir aylığı/maaşı bulunmayan 65 yaşın üstündeki yaşlılara, her ay maaş ödemesi yapıyor. Bu maaş 543.25 liradan 601.57 liraya yükseldi. Kişinin gelirleri bu tutarın altındaysa da maaş alabiliyor.

Evde bakım aylığı

Ailesi tarafından evde bakımı sağlanan yaşlılar için devlet tarafından evde bakım aylığı ödemesi yapılıyor. Bu aylığın da tutarı bin 305 lira 97 kuruşa çıkartıldı. Başvurunun yapılabilmes için yaşlının yüzde 50 üzerinde engelli raporunun olması gerekiyor.

Parasız ulaşım

Devlet, yaşlılardan toplu ulaşım araçlarında ücret almıyor. Yaşlılar parasız ulaşım sağlayabiliyorlar.

Kapıda maaş ödemesi

Yaşlılar, evinden çıkamayacak, zor yürüyor durumdalar ise, maaşlarının ödemesi evlerinin kapısında yapılabiliyor.

Kira ödeyerek ev sahibi olabiliyorlar

TOKİ tarafından yapılan evlerin % 25' i yaşlılara ayrılıyor ve kira öder gibi ev sahibi olabiliyorlar.