Ülkemizde, özellikle bu zor zamanlarda maddi sıkıntı çeken sektörlerin başında tarım ve çiftçiler gelmekte olup devletin bu kesime de maddi yardımı devam ediyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan yazılı açıklamada hayvancılık ile ilgilenen işletmelere yapılacak destekler ile ilgili bilgi verildi.

Pakdemirli tarafından "Hayvancılık yapan 10 bin 530 işletmemize, çoban desteği kapsamında 53 milyon liralık destek ödemesi yapacağız. Ödemeler, dün saat 18.00'den itibaren hesaplara aktarılmaya başlayacak. Ödemelerin, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” açıklaması ile ödemelerin bugün başlayacağı belirtildi.

Kimler Yararlanabilir?

İlgili çoban desteğinden yararlanacak olanların Çobanın hayvan çiftliğinde çalışıyor olması çiftçilerin ayırca başvuru süresi içinde TÜRKVET'te yapılan kontrollerde en az 250 baş anaç küçükbaş hayvanının bulunması, çobana ait o yıl içindeki SGK primleri, SGK tescili olan çiftlik üzerinden kesintisiz olarak en az 5 ay süre ile işletme sahibi veya çoban tarafından yatırılma geçmişi olması şartının yanı sıra çobanların, sürü yetiştiriciliği eğitimi almış ve sertifikalarının olması şartları aranmaktadır.

Bu destekten emekliler, muhtarlar, SGK primlerini yatırmayanlar ve 18 yaşından küçükler yararlanamamaktadır.

Başvuru Şekli

Çoban desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin bağlı bulundukları il veya ilçe Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünegiderek bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Devlet tarafından bu kapsamda küçükbaş ve büyükbaş hayvansektöründe çalışan ve hizmet veren sürü yöneticilerine yani çobanlara destek ödemesi yapılmaktaolup sertifikalı çobanı bulunan işletmeler bu destekten yararlanabilmektedir.

2020 yılı içinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından hayvancılık yapan işletmelere çoban yani sürü yöneticisi istihdam etmeleri durumunda, destek kapsamında bugün 53 milyon lira ödeme yapılacağını bildirilmiş olup ödemeler ise dün saat 18.00 itibari ile banka hesaplarına yatırılacaktır.