9 Haziran 2020 tarihli Resmi gazetede açıklandı karara göre; Tarım ve orman Bakanlığının hayvancılıkla uğraşan ve süt desteği alan vatandaşlara yönelik olarak üretim desteklenmesine katkı sağlaması anlamında bir değişiklik yapıldı.

Açıklanan kararda çiğ süt desteğinin süt piyasa düzenlemesi için gerekli kaynağı hayvancılık desteklemesi için ayrılan kaynaktan sağlamasına bakanlık tarafından gerekli olan paran aktarması ve banka tarafından ödemesi olarak değiştirildi. 2020/15 Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliğinde 2020 yılında yapılacak çiğ süt desteği ve fiyatını düzenlemesi kararında destekleme ile ilgili usul ve esaslar açıklandı.

Koyun, keçi, manda, inek sütü Bakanlığın belirleyeceği birim fiyat üzerinden ödenecek. Vatandaşların bu destekten yararlanabilmek için döneminde başvuru yapmaları ve evraklarını teslim etmesi gerekiyor. Desteklemede 1 kilogram süt miktarı eşdeğer olarak alınıyor. Üreticiler üretmiş oldukları sütleri Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne satmaları halinde destekten yararlanacaklar.

Üreticilerden yapılacak kesintiler ilişkin açıklamada; kooperatif üzerinden yapılan destekler için yüzde 3 kooperatif birliğine yüzeyi 25, merkez birliğine, üretici yetiştirici birliği üzerine yapılan desteklerde merkez birliğine %5 üretici birliklerinden yüzde 3 oranında kesinti yapılır.

DESTEKTEN KİMLER FAYDALANAMAZ?

Haksız yere ödeme almak için sahte evrak gerçek dışı belge düzenleyenler kullananlar gerekli Ceza idari işlemler uygulanacak. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri için Amme alacaklarının tahsil usulü hakkındaki kanuna göre dikkate alınarak yapılan ödemenin Kanuni faizi ile birlikte geri alınacak. Önce idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler için destekten yaralananlar için 5 yıl süreyle o destekleyin yararlanamayacakları bunun idari olarak il ve ilçe müdürlükleri sorumlu olacak. İdari hata nedeniyle yapılan ödemeler için ise 1 ay içerisinde iade etmeleri gerekmektedir.

Çiğ süt desteği kararı için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/06/20200609-23.htm

Editör: TE Bilisim