Ülkemizde bilindiği üzere hem ithal ürünlere hemde ihracatı yapılan ürünlere dönem dönem ek vergiler getirilebilmekte ve kaldırılabilmektedir. Buna göre yerli üreticilerin daha fazla telefon satışı yapması için bilindiği üzere yabancı markaların telefon satışlarına ek vergiler getirilmişti. Şimdi yeni yayımlanan içerik ile cep telefon satışlarında ek yüzde 1'lik verginin daha geleceği belirtildi. Vergi kesin olarak gelecek ne zaman yürülüğe gireceğine dair açıklamalar da yapıldı.

19 Mart'ta Yürürlüğe Girecek

Cep telefonlarına yeni gelecek olan ek vergi sisteminde telefon satışlarına yüzde 1'lik ek vergi alınacak. Bu verginin ise Kültür ve Turizm Bakanlığına verileceği belirtildi. Buna göre yüzde 1'lik vergi 10 bin liralık telefon fiyatının 100 lira daha fazla artması anlamına geliyor. Ancak satıcılar yüzde 1'lik vergi bahanesi ile telefon fiyatlarını daha üst düzeye çeker mi bu konu hakkında net bir bilgi yok. Vergi dilimi 19 Mart tarihinde yürürlüğe girecek yani telefon almak isteyenlerin bu vergiden muaf olması için 19 Mart tarihine kadar telefon alması gerekmektedir.

Telefon ile birlikte yine CD, DVD ve USB bellek gibi cihazlardan da bilindiği üzere ek vergiler alınmakta olup bu vergilerden alınan vergiler yüzde 0,5'den başlamakta ve yüzde 3 civarlarına kadar yükselmektedir. Telefondan alınacak ek vergiler de ilerleyen dönemlerde artabilir.