Ülkemizde çalışmaya zaman bulamayan, çalışma isteyip de iş bulmayan ve diğer birçok nedenden dolayı çalışma fırsatı bulamayıp emekli olamamış binlerce ev hanımı bulunmakta olup özellikle bu vatandaşları sevindirecek bir haber bulunuyor. Buna göre SGK kanununda yer alan değişiklik ile isteğe bağlı emeklilik ile ev kadınları da emekli olabilmekte olup ilgili prim sayılarını tamamlayanlar için bin 500 TL emeklilik maaşı sağlanıyor. 2020 yılında da süren uygulama hakkında, başvuru şartları, başvuru şekli ve diğer detayların yer aldığı bilgiler şu şekildeaçıklanmıştır.

Kimler Uygulamadan Yararlanabiliyor?

İlgili emeklilik ile çalışmayan ev kadınları başta olmak üzere birçok kişi de yararlanmakta olup bu noktada herhangi bir çalışması olmayan, emekli sandığı, SSK ya da BAĞ-KUR güvencesi olmayan, 65 yaşını aşmamış olmak şartlarını sağlamak şartı ile emeklilik hakkı kazanmak mümkündür.

Çalışmadan emekli olmak isteyenlere de isteğe bağlı olarak her ay 750,44 TL olmak üzere 25 yıl prim karşılığı 225.000 TL ödeme yapılması gerekmektedir.

Nasıl, Nereye Başvuru Yapılır?

İlgili emeklilik hakkından yararlanmak isteyenlerin ikametgahın bulunduğu il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir dilekçe ile T.C. Kimlik numarası içeren bir nüfus cüzdanıyla başvurmaları gerekmektedir.

Ne Kadar Ödeme Yapılır?

Bireyin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliriniz, (Asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden) 801 TL'den az ise, 1. yaş aylığı bağlanacak olup hali hazırda uygulanan torba yasa ile 3 ayda bir toplu ödeme şeklinde 1500 TL ödeme yapılmaktadır. 3 ayda bir toplu 1500 TL almanın yanı sıra herhangi bir GSS primi yatmadan SGK'nın tüm sağlık yardımlarından faydalanmak da bu kapsamda mümkün.