Çalışmayan ev kadınları için sunulan imkânlardan ilki emekli olarak aylık gelir elde etmektir. Bu noktada çalışmadan prim kazanarak emekli ev kadınları emekli olabilmekte ve kendilerine maaş bağlanabilmektedir. Bunun için 3 şartın sağlanması gerekiyor. Bunlardan ilki yıl için belirli bir süre sigortalı çalışmak, yaş için şart ise tarihe göre belirlenmekte olup son olarak isteğe bağlı sigorta yer alıyor. Buna göre ilgili şartları sağlamaları durumunda nasıl emekli olunacağına dair detaylar haberin devamında yer alıyor.

Emeklilik Şartları Neler?

Çalışmayan kadınların isteğe bağlı emekli olabilmesi için çalışmıyor olması gerekmektedir. Bu noktada kadınlar SGK il müdürlüklerine giderek isteğe bağlı sigorta için başvuru yapmalıdır. Sonrasında belirlenen prim tutarını her ay düzenli olarak kendileri ödemelidir. Bireyler ilgili prim süresini doldurduktan sonra emekli maaşlarını aylık olarak alabilmektedir.

SGK il müdürlüklerine nüfus cüzdanları ve fotokopisi ile birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilgili başvuru formunun doldurulması ile birlikte isteğe bağlı emeklilik başvurusu onay sürecine alınmaktadır. Sonrasında ise onay alan kişi, her ay sigorta primini kendi ödemesi ve prim gün sayısının tamamlanması ile de emekli maaşı koşullarından faydalanabilmektedir.

Prim Ne Kadar?

İsteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyenlerin 2019 yılı itibari ile ödeyebilecekleri en düşük prim miktarı 818 TL iken ödenebilecek en yüksek prim 6.140 TL şeklinde yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim