Ülkemizde kadınların iş hayatındaki varlığını kolaylaştırma adına annelere çeşitli destek ve yardımlar kapsamında ödemeler yapılmakta olup başta çocuk, doğum, kreş ve süt parası gibi çok farklı alanlarda destek sağlanmaktadır. Bu noktada toplamda9 bini geçen desteklerden yararlanmak isteyen çalışan anneler için yapılan ödemeler ve detayları şu şekilde.

Hangi Kalemlerde Ne Kadar Ödeme?

Bu yıl da devam edecek olan ilgili doğum desteğinin yanı sıra süt ve emzirme parası, doğum ve kreş yardımı, yarım gün çalışma desteği de verilmekte olup asgari ücret düzeyinde çalışan bir anneye ödenecek olan tutarın değeri toplamda 7 bin 500 TL olarak belirlendi. Bu tutar çocuk sayısı ve brüt maaşa göre değişirken 4 bin lira brüt ücreti olan bir anne için ödenen toplam miktar ise 9 bin TL’ye kadar çıkabilecek olup çalışan anne için bu deste tutarı 7 bin 500 TL’nin de üzerine çıkabiliyor. Ayrıca anneler çocuk okula başlayıncaya kadar yarım gün çalışma hakkından da yararlanabiliyor. İlk çocuk için annelere 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üç ve daha fazla çocuk için 180 gün yarım gün çalışılıyor ve tam maaş alabilmektedir.

Kreş Desteği Ne Kadar?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile AB delegasyonu ortak iş birliği kapsamında yürütülen proje ilk olarak 7 ilde uygulamaya konulacak olup annelere 24 ay boyunca destek sağlanacağı açıklandı. Aynı zamanda Ayrıca mali desteğe başvuran ilk 13 bin anneye tek seferlik 650 lira (100 avro) kırtasiye desteği de yer almaktadır. Projenin 10 binden fazla çalışan kadına ulaşması beklenmekte olup bu doğrultuda çocuğunu kreşe göndererek çalışma hayatına başlayan annelere aylık 100 Euro destek verilecek. Anneler bu yardımdan 24 ay yararlanabilecek.