Emekli, memur, işçi, engelli binlerce vatandaşı ilgilendiren süreç bugün başladı. Aralıksız 12 gün sürecek olan bütçe görüşmelerinde 2020 bütçesi için başta emekli ev dar gelirliler olmak birçok kişiyi ilgilendiren ödenekler yer alıyor. Buna göre 2020 yılında yapılaması beklenen yardım ve desteklerden zamlara kadar birçok kalem bu süreçte görüşülecek. İşte ilk detaylar.

20 Aralık’ta Tamamlanacak

Aralıksız 12 gün sürecek olan meclis bütçe maratonu, 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak. Bu doğrultuda görüşmeler sırasında konuşma süreleri, günlerine göre 60-70 dakika olarak belirlendi.

Yaşlı ve Dar Gelirliye Destek

2020'de yaşlılar ve dar gelirlilere destek artacak. Buna göre yaşlılara, engellilere, dar gelirlilere daha fazla destek verilecek, sosyal yardımlar 7,4 milyar lira artacak. 2019 yılı bütçesinde 62,1 milyar lira olan sosyal yardımlara ayrılan kaynak miktarı, 2020 bütçesinde 69,5 milyar liraya çıkarıldı.

Emekliye Zam Miktarı

12 milyon emekliyi yakından ilgilendiren zam oranı Ocak 2020’de uygulanacak. Ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR’lu vatandaşlar bu yılın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam alırken, memur emeklilerine yüzde 4 artış ve Temmuz-Aralık'ta TÜFE yüzde 5'i aşarsa fark verilecek.

Dar Gelirliye Sağlık Hizmeti

2020'de dar gelirli olan vatandaşların da yüzü gülecek. Buna göre dar gelirli vatandaşların sağlık hizmetlerinden ücretsiz şekilde yararlanmaları için sosyal güvenlik kurumuna yapılan transferler de 13,4 milyar liraya yükselecek olup bu sayede yoksul vatandaşların GSS primleri ödenmeye devam etmesi planlanıyor.

Editör: TE Bilisim