Bu Yıl Alman Turistler Atağa Geçti

Bu yıl Türkiye ye gelen Alman turistlerin sayısı %11 civarında artış gösterdi. Ekonomik krizle cebeleşen büyük 4 Rus'tan hiç biri bu yıltatile gelemedi ve durum böyle olunca şezlonglar Almanlara kaldı. Ayrıca Çin ve İran gibi ülkelerden gelen turist sayısın da artış olduğu ön görülüyor. Bu sebeple buralardan Türkiye'ye yönlendirilen turistler ülke ekonomsi için umut vaat ediyor.

Fehim Genç / Milliyet Yaşanan son olaylar sebebiyle dokuz ülkenin Türkiye’ye seyahat edecek olan vatandaşları için güvenlik uyarısı yapmasına karşın, haziran ayı sonunda Tunus’taki otel baskınından sonra tur operatörlerinin rezervasyonlarını Türkiye’ye kaydırması ve yerli turizmin de hareketlenmesiyle, rakamların yazın ikinci yarısında toparlanması beklentisi piyasalarda hakim durumda.

İngiliz turistte kayıp az Ruslar ayağını kesti Alman turistler atağa geçti Ekonomik krizle boğuşan 4 Rus’tan biri bu sene tatile gelemedi. Bu sene şezlonglar Almanlara kaldı, Alman turist sayısı yüzde 11 civarında arttı. Dokuz ülkenin Türkiye’ye yolculuk uyarısı yapmasına karşın şimdilik rezervasyon iptali yok. Tunus’tan Türkiye’ye yönlendirilen rezervasyonlar ve iç turizm ümit vaat ediyor

2015’in ilk altı ayında Türkiye’ye en fazla turist gönderen ilk üç ülke Almanya, Rusya ve İngiltere meydana geldi. 2014’e göre 2015’in ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı yüzde 10.9 oranında artarak, 1 milyon 901 binden, 2 milyon 109 bin kişiye çıktı. Ekonomik kriz sebebiyle Rus turist sayısı ise yüzde 24.3 azalarak, 1 milyon 923 binden, 1 milyon 454 bine geriledi. İngiltere’den gelen turist sayısı da yüzde 1.1 azalarak, 961 binden 950 bine indi. Ruslar yaz sezonunun başladığı haziran ayında da yüzde 18.9 oranında fire verdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın yolculuk uyarılarına karşın Alman turist sayısı haziran ayında da yüzde 6.9 artış gösterdi.

Avrupa’dan gelen turist sayısında en fazla kayıp Fransa’dan meydana geldi. Fransız turist sayısı ilk altı ayda yüzde 22.3 azalarak, 421 binden 327 bine geriledi.

Turizme İran ve Çin desteği Türk turizmi için oldukça büyük potansiyel barındıran İran’dan gelenlerin sayısı yüzde 8 artarak 749 binden 809 bine yükseldi. İlk altı ayda en fazla turist artışı Çin’den meydana geldi. Çinli turist sayısı yüzde 61.3 artış göstererek, 89 binden 144 bine yükseldi.

İstanbul ve Bursa’da çok fazla sayıda oldukları gözlenen Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen turist sayısı ise geçen yıla göre azaldı. Afrika’dan gelen turist sayısı, 1.5 azalarak 422 binden 415 bine düştü. Ortadoğu’dan gelenlerin sayısı da yüzde 8.2 azalarak, 1.4 milyondan, 1.3 milyona geriledi.

Grand Prestige Hotel Genel Müdürü Nihad Görman, “İlk altı aydaki azalma ufak gibi gözükse de ikinci 6 ay için daha menfi sinyaller vermektedir. Tatil için gidilecek yerin sosyal huzuru oldukça önemlidir. İçinde bulunduğumuz bu günler belki sezonun en parlak dönemi olacak, gelecek aylarda ise sıkıntı denetim edilemez hale gelecektir” diye söyledi.

‘Rezervasyon iptali yok kaybı telafi edeceğiz’ Başaran Ulusoy / TÜRSAB Başkanı “AB ülkelerindeki darboğaza, Rusya’daki ekonomik krize, Yunanistan faktörüne karşın turist sayısında düşüş yalnızca yüzde 2.2 düzeyinde meydana geldi. Turizm moral işidir, moralimizi bozmayalım. Tunus’ta turistlere saldırıdan sonra operatörler rezervasyonlarını Türkiye’ye kaydırdı. Bunun müspet sonuçlarını temmuz rakamlarında göreceğiz. Batılı turist Mısır’a, Tunus’a gitmiyor, Türkiye’ye geliyor. Yolculuk uyarılarına karşın Almanlar yoğun biçimde gelmeye devam ediyor. İlk yarıdaki kaybımızı yılın ikinci yarısında telafi edeceğiz.”

‘Otel dolulukları arttı geçen senesi yakalarız’ Figen Erkan / Jolly Tur Genel Müdürü “Temmuz ayından itibaren otellerde doluluklar yükselmeye başladı. Bunda yerli turistin mühim bir etkisi mevcut. Bu sene iç pazardan ciddi artış yaşandı. Lakin ülkemize gelen yabancı turist sayısına bakacak olursak bu sene iyi senaryonun geçtiğimiz yılla aynı sayıları yakalamak olacağını söyleyebilirim. Rus pazarında yüzde 30’un üzerinde düşüş meydana geldi ve Başta Almanya, İran olmak üzere öbür pazarlarda oluşan artış bu oldukça büyük kaybı önledi denebilir. Bu nedenle sene sonuna gelindiğinde olağanüstü etkenler olmaz ise geçtiğimiz yılla aynı sayıları ve ciroları yakalarız.”

‘Avantajlı fiyatlarla iç turizm canlanıyor’ Suat Özbek / Etstur Genel Müdür Yardımcısı “Tunus’taki terör olayından sonra kimi acenteler misafirlerini Türkiye’ye, kimileri da İspanya ve Mayorka’ya kaydırdı. Oysa 2011’de, Mısır’daki hadiselerden sonra tüm rezervasyonlar Türkiye’ye yönlendirilmişti. Bu sene böyle bir şey olmadı. Güven ortamı ve yurtdışında nasıl algılandığımız gözden geçirilmeli. Türkiye, 9 ülke tarafından gidilmesi tehlikeli destinasyon ilan edildi. Bu nedenle toparlanma güç. Ağustos ve eylülde ciddi boşluk görülüyor. Otelleri muhtelif manevralarla alternatif üretmeye çabalıyor. Bu bağlamda en ciddi istek iç pazardan oluyor. Zira ciddi avantajlı fiyatlar ve müsait ödeme şartları Türk misafirin beğenisine sunulmuş meydana geldi.”

‘Bu sene rakamların düzelmesi güç ihtimal’ Timur Bayındır / TUROB Başkanı

“Sene sonunda bir düşüş olacağı kati. Bu düşüşün tek rakamlı olması, üstelik şimdiye kadar en az 9 ülke Türkiye için yolculuk uyarısı yayınlamışken ve içerisinde bulunduğumuz konjonktürde çok olası görünmüyor. Avrupa’da Almanya dışında oldukça büyük pazarlarda ciddi düşüşler mevcut. Rusya pazarındaki düşüş yüzde 24. Netice olarak, yılın ikinci yarısında bir düzelme olması için sektörün bireysel çabaları dışında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve hükümetin bir çalışması görülmemektedir.”