Taşerondan kadroya geçen ve toplu sözleşme hakkı elde eden işçilerin ne kadar maaş alacağı 2019 yılı zamları öncesi gündeme geldi. Konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklamalarına göre işçiler 2020 yılına kadar toplu sözleşmede belirtilen oranda zam alacak.

Yüzde 4+4 olarak toplu sözleşmede ifade edilen zam oranına göre şu anda asgari ücret alan işçiler, ilgili zam oranı sonrası 2019’da 1667 lira aylık ücret alacak. Ancak asgari ücretin bu tutarın üzerinde olacağı tahmin edildiğinde buna yönelik ne gibi planlama yapılacağı henüz netleşmedi.

TAŞERONDAN KADROYA GEÇEN İŞÇİLER NE KADAR ZAM ALACAK?

Son günlerde asgari ücret ile ilgili tahinlere bakıldığında en düşün asgari ücretin 2 bin lira olması gerektiği ve pazarlıkların buna paralel olarak şekilleneceği ifade edilmekte. Ancak asgari ücretlere çalışan işçilere verilecek yüzde 4+4 zam sonrası ücretin aylık 1667 olması akıllarda soru işaretine neden oluyor. Ancak en düşük ücretin asgari ücret üzerinden verilmesi, işçilerin asgari ücret üzerinden 2019 yılında çalışmaya devam edeceklerine işaret ediyor.

İşçi ücretlerinin belirlenmesinde bir başka belirsizlik ise yüksek ücretli çalışan işçilere yönelik. 2019 yılında asgari ücretin 2 bin olması durumunda aldığı ücret bu tutarın üzerinde olan işçilerin ne kadar zam alacağı merak konusu. Alınacak zam oranının asgari ücrete yapılacak zam oranında mı yoksa toplu sözleşmede belirtilen yüzde 4+4 üzerinden mi yapılacağı henüz netlik kazanmadı.

İlerleyen günlerde konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılması bekleniyor. Yeni yılda işçilerin alacağı aylık ücretlerin belirlenmesinde asgari ücret mi etkili olacak yoksa toplu sözleşmede belirtilen yüzde 4+4 zam oranına ek olarak enflasyon farkı da mı etkilenecek? Önümüzdeki günler bu soruların yanıt bulmasını sağlayacak.

Sizler de konuyla ilgili görüşlerinizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim