Bakanlık kamu işçilerine zam verilmesi yönünde çalışmalarını başlattı. Sendikalıların 700 bin kamu işçisi için teklifi değerlendirip olumlu cevaplar vermesi bekleniyor. Toplu olan iş sözleşmeleri görüşmelerinin yapılması esnasında çalışma ve sosyal güvenlik Bakanı Vedat bilgin görevi üstlenerek bu teklifi bizzat Türk-iş ve Halk-iş sendika bölümlerinde ki yetkililerine sunmuştur.

Bundan önceki senelerde yapılan bu anlaşmalar 150 il 200 bin kamu işçisini ancak kapsıyor olmasına rağmen bu sene taşeron firmaya geçişler o kadar fazla oldu ki. Şuan kamu da çalışan ve bu kapsamda olan 700 bin işçi bulunmaktadır. Bu teklifi o yüzden bir çok kişinin beklemektedir.

Ne Kadarlık Zam Teklifi Sunulu

  • Kamu işçilerinden 3,577 ve ya 3,750 arasın da maaş sahibi olan işçi kesim için 100 TL’LİK seyyanen ödenmesi beklenen bir teklif sunulur iken ;
  • 3.750 TL ve ya 4,000 arasında maaş sahibi olan kamu işçilerine ise 60 TL’LİK seyyanen yapılması beklenen zam miktarı yetkililere aktarılmıştır.

Fakat ; Bu götürülen zam oranı Türk-is Bakanlığın taraflarına sunmuş olduğu bu rakamın zaten zammı teklifini beklediklerini fakat beklendikleri zam rakamının çok çok altın da bir teklifle karşılaştıklarını açıklamaları sırasın da dile getirmişlerdir. Yapılan teklifin üzerinden bir süre geçmiş olmasına rağmen henüz hükumet bu konular hakkında resmi bir açıklama yapmamakla beraber herhangi bir işlem de yapmadılar.

Zam Teklifi Değerlendirme

Enflasyon oranları göz önünde bulundurularak istenilen bu teklif her ne kadar hükumetin beklendiği rakamlardan altta sunulmuş olsa da hala bu zamma değinilen bir çalışma ya da planlama yapılmış değil.

Belirlenen bir zam miktarı yok. Sendikalılar bu teklifler de istenilen her şeyin harfiyen kendilerine verilmesi durumun da bile oluşan zararlarını telafi edemeyeceğini belirtiyor. Fakat yine de şuan sunulmuş teklifin önemi büyük.

Hükumetin açıklamaları sadece 7000 bin işçiyi değil aynı zamanda 7000 bin haneyi ilgilendiriyor o hanede 3 ya da 4 kişi yaşıyor olsa çıkan rakamlar kadar insanları ilgilendiren bu zam teklifinin açıklanması sabırsızlıkla beklenmektedir.

Editör: TE Bilisim