Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sanayi alanında ihtiyaç duyulan ara elemanlar için önemli bir düzenlemeye gitti. Bu düzenlemeyle iş sağlığı ve güvenliğini artırmak, çalışma hayatındaki iş kayıplarının önüne geçmek için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” kapsamı genişletildi.

Bakan Selçuk, 11 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle ilgili açıklamada bulundu. Bakan Selçuk açıklamasında yeni düzenlemeyle iş dünyasının uzun süredir talep ettiği 36 tehlikeli meslek için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirildiğini, bununla birlikte belge zorunluluğu olan meslek sayısının 117’ye çıkarıldığını söyledi.

Bakan Selçuk, Uluslararası akredite Mesleki Yeterlilik Belgesi sayesinde sanayi alanında önemli bir prestij elde edildiğini, yapılan son tebliğ ile İnşaat İşçisi, Tornacı, Elektrik Pano Montajcısı, Otomotiv Gövde Onarımcısı, Boyama Operatörü, İplik Operatörü, Liman Kuru Yük Operasyon Elemanı ve Frezeci gibi mesleklere belge zorunluluğu getirdiklerinin altını çizdi.

BELGE ZORUNLULUĞU KASIM 2019’DA DEVREYE GİRECEK

Resmi Gazete’de yayım tarihinden bir yıl sonra devreye girecek belge zorunluluğu aranması için yıl boyunca eğitim ve sınav çalışmaları yapılacak. Kasım 2019’dan itibarense 36 yeni meslek için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunlu olacak. Bu çalışmalarla ilgili de konuşan Bakan Selçuk, “2019 yılı sonuna kadar tebliğlerde yer alan mesleklerde belge almak isteyen çalışanların sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Böylece bu zorunluluğun iş dünyasına ilave bir külfet yaratmasının da önüne geçmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

"Mesleki Yeterlilik Belgesi" gerektiren mesleklerin listesine ulaşmak için TIKLAYIN

Editör: TE Bilisim