BAĞ-KUR’ lu Çiftçiler Nasıl Emekli Olur?

BA-KUR sigortası Ek-5 Tarım Sigortasına göre çiftçiler ve hayvancılık işi ile uğraşan kişiler emeklilikten faydalanabilir. Tarım sigortası isteğe bağlı sigortalı kişi tarafından ödenmektedir. Genellikle prim ödemeleri asgari ücretten başlayıp çiftçilerin taleplerine göre artış göstermektedir. Başka bir kurum ya da kuruluşta çalışmayan kişiler tarım sigortası BAĞ-KUR hakkından faydalanabilir. Ayrıca dönemsel olarak çalışan çiftçiler için de tarım sigortası zorunlu bir hale getirilmiştir. Ancak dönemsel çalışan çiftçinin çalıştığını kanıtlaması durumunda tarım sigortası vergi kaydı olmaması şart ile başlatılacaktır. Sigorta primlerini düzenli ödeyen ve yaşını tamamlayan kişiler ‘’EK-5 Tarım Sigortası’’ kapsamında emekli olmaya hak kazanır.

BAĞKURLU ÇİFRTÇİLERİN ÖDEMESİ GEREKEN PRİMLER!

BAĞ-KUR’ lu çiftçiler sigortasının başlamasının ardından ilk aşamada 913,80 TL BAĞ-KUR primi ödemelidir. Primlerini düzenli ödeyen kişilerin geçmişe dair herhangi bir borcunun olmaması halinde %5 oranında indirimden faydalanabilir. Ayrıca %5 oranında indirim hakkını yakalayan kişiler 913,80 TL yerine 781,36 TL ödeyecektir.

BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

2020 yılına ait güncel emekli maaşı;

  • BAĞ-KUR’ lu tarım çalışanları Ocak ayından bu yana 1.418 TL maaş almaktadır. Ancak 2020 yılında yapılan zam oranı %6,5 ile maaş 86 TL artmıştır.
  • BAĞ-KUR kapsamında çalışan esnafların emekli maaşı en az 1.798 TL’ dir. Ancak 2020 Ocak ayından bu yana %6,5 oranında zam uygulanmış ve 110 TL artmıştır.

 

Editör: TE Bilisim