Kısa çalışma ödemesine başvuru şartlarını taşıyan 450 gün prim gününde 60 gün ise çalışma günündeki şartları taşıyan çalışanlara aylık olarak maaşlarının yüzde 60'ı ödenecek. Bazı vatandaşların bu başvuru şartlarını taşımadığı için mağdur oldukları ifade edilmiştir. Çalışma Bakanlığı bu kişiler içinde ücretsiz izin nakdi ücret desteği verecek.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklamasında ücretsiz izin desteği başvuruların başladığını ifade etti. Başvuruların nasıl yapılacağı da belli oldu. A Haber Tv'ye konuşan Bakan Selçuk işverenler tarafından başvuru yapılacağını, işverenlerin bildiği bir ekran olan SGK modülünde ücretsiz izin butonu yeni bir buton daha eklenerek Kovıd-19 ücretsiz izin başvurusu ekranı oluşturuldu. İşverenler bu ekran üzerinden bildirimlerini yapabilecekler. Çalışanların hesabına yapılacak ödemelerde günlük olarak 39,40TL üzerinden hesaplama yapılarak PTT hesaplarına ödemeler gerçekleştirilecek.

ADIM ADIM BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

1-Başvurular İşveren tarafından gerçekleştirilecek. Öncelikle SGK işveren sistemine giriş yapınız. Kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi ardından güvenlik anahtarını giriniz.

Başvuru için Sgk internet sitesi: https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi

2-Açılan ekranda sol tarafta menüler yer almaktadır. İkinci sırada işveren menüsüne tıklayınız.

3-Açılacak menüden Covıd-19 Ücretsiz izin işlemleri menüsüne tıklayınız.

4-Covıd-19 ücretsiz izin girişine tıklayınız.

5-Çıkacak olan ekranda sigortalı T.C. kimlik numarası, sicil numarası, sigortalı çalışanın bilgilerini ve çalışan işçinin ne kadar süredir ücretsiz izinde olduğunu 16 Nisan tarihi itibari ile gün olarak giriş yapınız. Diğer bilgileri de girdikten sonra kaydet demek başvuru yapmak için yeterli olacaktır.

Editör: TE Bilisim