Çalışan kadın ve erkekle için sunulan olanaklardan biri de borçlanma olup bu sayede kadın veya erkekler ilgili borçlanma olanaklarından yararlanarak erken emeklilik hakkı elde edebilmektedir. Erkekler için sağlanan borçlanma olanaklarından biri de askerlik borçlanması olup askerlik görevini yerine getiren çalışanlara bu hak ile 2 yıla kadar erken emeklilik mümkün olabilmektedir. İşte askerlik borçlanması ve bu borçlanmaya ilişkin detaylar.

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlikte görevini tamamlamış olan vatandaşların talepleri üzerine geçerli olan bir hak olan askerlik borçlanması, prim esasına göre kazançların alt ve üst limitleri esas alınarak hesaplanan bir haktır. Bununla birlikte er, erbaş ya da yedek subay olarak görevlerini yerine getiren vatandaşlar bu haktan yararlanabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Geçtiğimiz yıl askerlik borçlanması 20 ay üzerinden hesaplandığında en düşük 16 bin 373, 18 ay üzerinden hesaplandığında 14 bin 736 TL, 12 ay üzerinden hesaplandığında 9 bin 824, 6 ay üzerinden hesaplandığında 4 bin 912 TL ve 1 ay üzerinden hesaplandığında ise 818 TL olarak hesaplanmaktadır.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkına sahip olmak isteyenler için 4A’lılar için https://www.turkiyeturkiye.gov.tr/sosyal-guvenlikguvenlik-4a-askerlik-borclanmasiborclanmasi-basvurusubasvurusu 4B’liler için https://www.turkiyeturkiye.gov.tr/sosyal-guvenlikguvenlik-4b-askerlik-borclanmasiborclanmasi-basvurusubasvurusu 4C’liler için https://www.turkiyeturkiye.gov.tr/sosyal-guvenlikguvenlik-4b-askerlik-borclanmasiborclanmasi-basvurusubasvurusu e-devlet hizmetlerinden online olarak başvuru yapmak mümkündür.

Soru – Cevap

Milli Gazetede yer alan ve Mustafa İşcan’ın haberine göre bir okuyucunun sorusuna ilişkin cevap şu şekildedir:

Mustafa Bey, 25.01.1971 doğumluyum, ilk işe giriş tarihim 10.09.1999 toplamda 6.000 günüm var askerlik görevimi işe giriş tarihinden önce yapmıştım, askerlik borçlanması yaparsam emekliliğimi nasıl etkiler, bir de ne kadarını borçlanmalıyım?

“Giriş tarihinize göre, 60 yaşında 7.000 gün veya yine 60 yaş ve 4.500 günle yaştan emekli olabilecekken. Şayet 2 gün askerlik borçlanması yapmanız halinde ise, 58 yaşında 5.975 günle veya 60 yaşında 4.500 günle yine yaştan emekli olabileceksiniz. Yani, 2 gün askerlik borçlanması sizin emekliliğinizi 60 yaşından 58 yaşına çekecektir.”