Asgari ücretli vatandaşlardan vergilerin alınmamasıyla alakalı kanun teklifi TBMM komisyonuna sunuldu. Gerekli oylamayı alabilirse, asgari ücretin vergilerden ve kesintilerden muaf tutulması gündeme gelebilir. Kanun teklifini gönderen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gönderdiği kanun teklifinde, asgari ücretin işçiye verilebilecek zaten en düşük rakam olduğunu, bir de bu maaşlardan kesintilerin söz konusu olduğunu ve uygulamanın hakkaniyete aykırı olduğunu ifade eden açıklamalar gerçekleştirdi. Kanun teklifinde aktarılan ifadelerde, asgari ücretten bahsi geçen kesinti ve vergilerin kaldırılması talep edildi.

Meclise gönderildi

Asgari ücretli vatandaşları sevindirecek kanun teklifiyle alakalı süreç henüz netlik kazanmadı. Teklifte " Asgari ücret işçinin emeği karşılığında verilebilecek en düşük ücrettir. Buna rağmen, asgari ücret üzerindeki vergi yükü oldukça fazladır. 2009 yılı itibariyle Brüt asgari ücret 2.558,40-TL olmasına rağmen işçinin eline geçecek net miktar 1.829,03-TL’dir. Bekâr olanlar için net ücrete asgari geçim indirimi olan 191,88-TL eklendiğinde ise 2.020,91-TL, Türkiye’de bekâr ve asgari ücretle çalışan kişinin bir aylık toplam geliri olmaktadır. Asgari ücretli her bir işçiden;-sigorta işçi primi işçi payı 358,18-TL,-işsizlik sigortası primi işçi payı 25,58-TL,-gelir vergisi 326,20-TL-damga vergisi 19,42-TL olarak kaynakta kesilmektedir.Yani bir işçinin ücreti henüz cebine girmeden 729,38-TL kesilerek kendisine ödenmektedir. Oransal olarak düşünüldüğünde, işçinin brüt maaşının yaklaşık %40’ı yasal kesintilere gitmekte iken yalnızca geriye kalan %60’ı kendi cebine girmektedir. " ifadeleri kullanıldı. Bu kanun teklifinin ardından meclise yeterli sayıda oyu alırsa, düzenlemenin yapılması için çalışmaların başlayacağını söylemek mümkün olacaktır. Milyonlarca asgari ücretli vatandaşı ilgilendiren bu kanun teklifinde yaşanan tüm gelişmeleri takip ediyor, sizlere aktarıyor olacağız.

Mobil uygulamalarımızı indirerek, asgari ücret, ekonomi ve gündeme yansıyan önemli memur alım haberlerini takip edebilirsiniz.

iOS Uygulamamız> Tıklayınız

Android Uygulamamız> Tıklayınız

Instagram' da bizi takip etmek için tıklayınız.