Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi etkilerini arttıran korona virüs ekonomiyi de vurdu. Birçok iş yeri kapanmış ve ticaret durma noktasına gelmiş durumda. Bu noktada geçtiğimiz günlerde devlet tarafından bu tür afet dönemlerinde iş verenlerin yükünü hafifletecek olan kısa çalışma ödeneğinin şartlarının hafifletileceği açıklanmıştı. İşte bu kapsamda işçi için son 3 yılda 600 gün prim şartı 450’ye indirilmiş olup 2 ay öncesinden de iş değiştirenlerin maaş alması mümkün olacak.

İşsizler de Maaş Alabilir

Özellikle ödenekten yararlanma koşulları arasında belirli gün sayısınca çalışıyor olma koşu yer almaktaydı. 120 gün olan bu şartın 60 güne indirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca özellikle işsizlik maaşı aldıktan sonra yeni bir işe girenler de 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanan fakat 7 ay işsizlik maaşı aldıktan sonra yeni bir işe giren işçi de kısa çalışma ödeneği alabileceği açıklandı. Buna ek olarak işverenlerin bu ödenekten yararlanmaları için birtakım şartlar da esnetildi.

Asgari Ücretliye 1.752 TL

İşverenler tarafından kısa çalışma ödeneğine başvurulması ve daha sonra başvurunun kabul edilmesi durumunda son 12 aydaki ortalama prime esas kazancın yani yüzde 60’ın devlet tarafından ödeneceği kararlaştırıldı. Buna göre en az 12 aydır asgari ücretli olarak çalışan bir işçiye kesintiler sonrasında bin 727 TL ödenek alması sağlanacak. Bu rakam da asgari cüretin yüzde 150’sini geçemediği için en fazla 4 bin TL civarında ödenmektedir.

İşçilere bu maaşları başvuru tarihine göre değişmekle birlikte 23 Mart’tan itibaren hesaplanan kısa çalışma ödeneği kapsamında 5 Nisan’da alabileceği açıklandı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında ise çalışan işçilerin emeklilik primleri yatmamakta fakat genel sağlık sigortasına ilişkin primleri yatırılmaktadır.

Editör: TE Bilisim